Keményen megy az adok-kapok - Hogy lesz ebből népszavazás Katalóniában?

Kiiktatták a vasárnapra tervezett függetlenségi referendum szavazó- és szavazatszámláló rendszerét, "teljesen lehetetlenné" téve a népszavazás megtartását - jelentette be a spanyol kormány katalóniai megbízottja.
Szabó Zsuzsanna, 2017. szeptember 30. szombat, 18:27
Fotó: AFP

Enric Millo, a madridi központi kormány legmagasabb rangú katalóniai tisztségviselője szerint a spanyol csendőrség ügynökei bírói felhatalmazással átkutatták szombaton a katalán kormány kommunikációs központját, és működésképtelenné tették azt a szoftvert, amely a 2300 szavazóhelyiség távközlési kapcsolatát, az online szavazást, illetve a szavazatszámlálási adatok megosztását szolgálta volna. A spanyol kormány megbízottja ennek kapcsán kizárta annak a lehetőségét, hogy vasárnap "megtartsanak egy tényleges referendumot a katalán regionális kormány által biztosítani ígért garanciák mellett" - írja a 444.hu az MTI-re hivatkozva.

A referendum következményeiről itt írtunk részletesen.

Az intézkedés előzménye, hogy a központi igazságügyi rendszer részét képező katalán legfelsőbb bíróság (TSJC) pénteken elrendelte: a rendőrség akadályozza meg az elektronikus szavazást. A bíróság egyúttal felszólította a Google-t, hogy blokkolja és törölje azt az alkalmazást, amelyet a katalán kormány készíttetett, hogy a felhasználók megkereshessék, hova lehet menniük voksolni vasárnap.

A szülők elfoglalták az iskolákat

Millo azt is bejelentette, hogy a szavazásra kijelölt 2315 katalóniai iskola közül 1300-at lezártak a rendőrök. A rendőrség a szavazóhelyiségnek kijelölt iskolákban tartózkodó szülőknek megtiltotta, hogy kampányüzeneteket helyezzenek ki, és felszólította őket, hogy vasárnap reggel 6 óráig hagyják el az épületeket.

Sok helyen ugyanis a helyiek bejelentették: hétvégére az iskolákban maradnak, hogy a hatóságok ne tudják bezárni azokat, és meg lehessen tartani a népszavazást. Addig jógaórákat, filmvetítéseket tartanak, piknikeznek az épületben.

Szombaton délután még 163 iskola volt a szülők "kezén". A katalóniai rendőrség azonban parancsba kapta, hogy vasárnap hajnalig ürítsenek ki minden elfoglalt épületet, és akadályozzák meg a népszavazás megtartását, de ha mód van rá, ne alkalmazzanak erőszakot.

A népszavazás szervezői ugyanakkor azt kérték a szavazásra jogosultaktól, hogy vasárnap reggel már 7 órára gyűljenek a szavazóhelyiségek elé - azaz két órával az előzőleg meghirdetett, reggeli 9 órai nyitás előtt -, hogy legyen idő megszervezni a voksolást, és hogy hosszú soraikkal láttassák a világgal: szavazni akarnak.

Több ezren tiltakoztak

Szombaton délután ezrek vonultak Madrid egyik központi terére, hogy tiltakozzanak a katalán népszavazás ellen. A spanyol fővárosban eddig ez a legnépesebb demonstráció. Hasonló tüntetések zajlottak más spanyol városokban is szombaton, és a katalán fővárosban, Barcelonában is volt egy kisebb, néhány száz fős referendumellenes megmozdulás.

Alfonso Dastis spanyol külügyminiszter az AP hírügynökségnek szombaton adott interjúban a demokrácia megcsúfolásának nevezte a katalán kormány által meghirdetett függetlenségi referendum tervét.

Kétmillió helyett egymillió

Jordi Sanchez, a Katalán Nemzetgyűlés (ANC) elnöke a fejlemények nyomán szombaton este úgy nyilatkozott Barcelonában az MTI szerint, hogy egymillió szavazó is kiemelkedő siker lenne, tekintettel a spanyol központi kormánynak a referendumot ellehetetlenítő intézkedéseire.

Ez jóval visszafogottabb szám, miután korábban a katalán függetlenséget pártolók várható résztvevőinek számát kétmillióra tették.

Spanyolország gazdag észak-keleti tartományában 5,3 millió a szavazásra jogosultak száma, de az elszakadást ellenző erők a távolmaradásra szólítottak fel.

(Fotó: AFP Photo/PIERRE-PHILIPPE MARCOU)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2017.10.01 18:34

Mintha a 2006-os budapesti események képeit látnám. Földön ülön embereket rugdosnak a rendőrök, lépcsőről hajít le egy nőt egy másik a szavazóhelységben, egy másiknak a fejére ugrik... Egy újabb, minden látható ok nélkül viperával esik egy járókelő, persze nőnek. stb, stb
Gondolom nekik is leesett az azonosítójuk...

A spanyolok elintézik, hogy a katalánok ne a szavazófülkékben, de egy háborúban vívják ki a szabadságukat. Nem csodálkoznék, ha hamarosan bejelentkeznének a baszkok is a megújult ETA-val...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2017.10.01 15:36

@Hun Atilla: Úgy gondolod Magyarország valamikor bekebelezte Cigányföldet a lakóival? Ha igen, az elég szomorú...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Hun Atilla, 2017.10.01 15:16

@terabit: Miről beszél?...katalán mintára az új, magyar cigánypárt 4 megyényi területet akar a Szent Korona Földjéből. Úgy ahogyan a katalánok: csak a cigók szavazhatnak...ó, hát persze!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Hun Atilla, 2017.10.01 15:15

A katalánoknak semmi joguk nincs Spanyolországon belül diktatórikus módon csak saját maguknak kiírni egy népszavazást Spanyolország földjéről!!!
A Krímben a népszavazás után HÁBORÚ volt és vér útján lett Oroszországé, jogosan.
A katalánok se legyenek libsik és hacacáréval akarjanak földet maguknak.
Háborúzzanak érte ahogy a Föld történelmében szokás...ha nyernek legyen az övék! Azt én is támogatom.
Ezt a bohóckodást nem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2017.09.30 21:02

Nesztek a pofátokba "liberális demokrácia", meg "nem populizmus"...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html