Keményen tartják magukat a lengyelek

Lengyelország nem áll azok közé az uniós tagországok közé, amelyek szerint eljött az ideje az Oroszország ellen négy évvel ezelőtt ukrajnai beavatkozása miatt bevezetett szankciók lazításának.
Barabás Júlia, 2018. május 30. szerda, 15:43
Fotó: Pixabay

Az uniós gazdasági szankciókat Oroszország ellen meg kell hosszabbítani - idézte Jacek Czaputowiczet, a lengyel diplomácia vezetőjét a gazeta.pl. Egy hónap múlva az uniós tagállamoknak dönteniük kell, mi legyen e szankciók további sorsa.

Ahhoz, hogy a korlátozásokat enyhítsék, azt kell megvizsgálni volt-e valami hatásuk. Erre semmi nem utal - véli Czaputowicz. Nem teljesültek a minszki egyezményben foglalt célok, például nem szűnt meg a polgárháború Délkelet-Ukrajnában, amibe belefolynak az oroszok. Összességében semmi ok arra, hogy az Oroszországgal szembeni szankciókat megváltoztassák.

Az EU azt követően vezetett be gazdasági korlátozásokat Oroszországgal szemben, hogy Ukrajna déli része felett egy vélhetően az oroszbarát szakadárok által indított légvédelmi rakétával lelőttek egy maláj utasszállító repülőgépet. (Moszkva szerint az ukrán hadseregé volt a fegyver.) A szankciókat megszigorították, amikor kiderült, hogy az orosz hadsereg részt vállal a Délkelet-Ukrajnában folyó polgárháborúban.

A lengyel szakminiszter szerint az előbbi ügyet új megvilágításba helyezik a nemzetközi vizsgálóbizottság bizonyítékai, hiszen azt mutatják, hogy Oroszország destabilizációs szerepet játszik a térségben, amivel veszélyezteti az európai és a globális biztonságot.

A fotó forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2018.05.30 16:25

A szankciók értelmetlenek: egyrészt többet ártanak némelyik EU-tagállamnak, mint az oroszoknak, másrészt Eutópa fő hangadói sem tartják be azokat. A németek például nemrég gázvezetéket építettek közösen az oroszokkal(Északi Áramlat).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html