Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A diplomatáknak egy hetük van arra, hogy elhagyják az Egyesült Királyságot - írta az MTI. Az intézkedések előzménye a délnyugat-angliai Salisbury városában - a brit szakértői vizsgálat megállapítása szerint orosz fejlesztésű, fegyverben is használható minőségű - idegméreggel elkövetett gyilkossági kísérlet, amelynek célpontja Szergej Szkripal, a brit külső hírszerzés (MI6) volt orosz ügynöke, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese és lánya, Julija Szkripal volt.

Mindkettőjüket válságos állapotban kezelik Salisbury kórházában. Mérgezést szenvedett egy brit rendőr is, aki az elsők között ért az incidens helyszínére; ő súlyos állapotban van.

A Scotland Yard a héten felfedte, hogy Szergej Szkripal, aki 2010-ben, egy orosz-amerikai kémcsere során szabadult oroszországi fegyházbüntetéséből, és Nagy-Britanniában telepedett le, azóta brit állampolgárságot is kapott.

Theresa May az alsóházi képviselőknek tartott szerdai tájékoztatójában közölte: egyéb lehetőségre utaló hiteles orosz magyarázat híján a brit kormány kénytelen volt arra a következtetésre jutni, hogy az orosz államot felelősség terheli a Salisburyben történtekért.

Oroszok brit területen akcióztak

A brit kormány szerint az idegméreggel elkövetett gyilkossági kísérlet azt jelenti, hogy Oroszország törvénysértő módon erőt alkalmazott az Egyesült Királyság ellen.

A brit kormányfő által szerdán bejelentett intézkedések között szerepel, hogy visszavonták Szergej Lavrov orosz külügyminiszter londoni meghívását, és sem brit kormányilletékesek, sem a brit királyi család tagjai nem lesznek jelen a nyári oroszországi labdarúgó-világbajnokságon. (Az angol labdarúgó szövetség (FA) elnöke Vilmos herceg, a brit trón majdani várományosa, II. Erzsébet királynő unokája. Theresa May szerdai bejelentése azt jelenti, hogy a nyári oroszországi világbajnokságon Vilmos herceg sem lesz jelen.)

Theresa May szerint a diplomaták kiutasításával London a következő évekre "alapvető mértékben leépítette" Oroszország nagy-britanniai hírszerzési tevékenységét, és ha Moszkva ezt a kapacitást újjá akarja építeni, azt a brit kormány meg fogja akadályozni.

A brit miniszterelnök szerint több mint harminc éve ez a legnagyobb egyedi kiutasítási akció, és a lépés tükrözi azt a tényt, hogy az orosz állam nem először hajtott végre cselekményeket az Egyesült Királyság ellen.

Litvinyenkót is likvidálták

Theresa May felidézte, hogy Alekszandr Litvinyenko egykori orosz állambiztonsági tiszt tizenkét évvel ezelőtti londoni meggyilkolása után az akkori brit kormány mindössze négy orosz diplomatát utasított ki.

A brit kormány kedd éjfélig szabott határidőt arra, hogy Moszkva adjon magyarázatot a gyilkossági kísérletre.

Boris Johnson brit külügyminiszter már keddi nyilatkozatában jelezte, hogy London szerdán válaszintézkedéseket jelent be, ha addig nem kap hiteles magyarázatot Oroszországtól.

Theresa May szerdai alsóházi felszólalásában közölte: két lehetséges magyarázat kínálkozott a március 4-én Salisburyben történtekre. Az egyik az, hogy "az orosz állam által közvetlenül országunk ellen elkövetett cselekményről" van szó, a másik az, hogy az orosz kormány elveszítette az ellenőrzést a katonai használatra is alkalmas idegméreg felett, és lehetővé tette, hogy az mások kezére jusson.

Veszélyes vegyi anyagot vetettek be

London a határidőig nem kapott olyan hiteles magyarázatot Moszkvától, amely a második lehetőségre utalna, sem arra, hogy miként került az Egyesült Királyságba a Salisburyben használt idegméreg-hatóanyag, és arra sem, hogy Oroszországnak miért van be nem jelentett, a nemzetközi jogot sértő vegyifegyver-programja.

Az orosz kormány magyarázat helyett "gúnnyal, megvetéssel és daccal" kezelte azt a tényt, hogy katonai felhasználásra is alkalmas minőségű idegméreg-hatóanyag került Európába, és azt használták is - fogalmazott a brit kormányfő.

Theresa May szerint ugyanakkor a brit ellenintézkedéseknek robusztusnak kell lenniük, ugyanakkor tükrözniük kell, hogy Nagy-Britannia liberális demokráciaként hisz a jogállamiságban, és nem szolgálná a brit nemzeti érdekeket a párbeszéd teljes megszakítása Oroszországgal. Hozzátette: sok törvénytisztelő orosz állampolgár él Nagy-Britanniában, és őket a brit kormány továbbra is szívesen látja, azokat azonban nem, akik ártani akarnak az országnak. Az ő kiszűrésük érdekében a brit kormány megerősíti a brit repülőtereken leszálló magánrepülőgépek ellenőrzését, valamint a vám- és a teheráru-ellenőrzéseket.

London értesítette a hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezetet arról, hogy Oroszország idegmérget alkalmazott Nagy-Britanniában, és kérte, hogy a szervezet igazolja a brit szakértői vizsgálat e következtetését - írta az MTI.

A kép forrása: Pixabay.