Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynök és lánya, Julija súlyos mérgezéses tünetekkel került az angliai Salisbury városának kórházába. A férfi korábban az orosz katonai hírszerzés ezredese volt, és tíz éven át dolgozott a brit külső hírszerzésnek. Az Egyesült Királyság álláspontja szerint mindkettejüket olyan idegméreggel próbálták meggyilkolni, amit Oroszország állított elő. A moszkvai vezetés ezt visszautasította. Az ügy egyre inkább elmérgesedett, mígnem a vádak és viszontvádak nyomán a két ország kölcsönösen kiutasított 23 diplomatát az előző hétvégén.

A pénteki brüsszeli uniós csúcstalálkozó egyik legfontosabb témája volt a kémtámadás. Az EU-s tagállamok vezetői egyhangúlag elfogadott nyilatkozata szerint az "egyetlen észszerű magyarázat", hogy az orosz vezetés áll az idegméreggel elkövetett, március 4-i merénylet mögött - közölte Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a Twitteren.

A találkozó résztvevői a "lehető leghatározottabban elítélték" a támadást, valamint feltétel nélküli szolidaritásukról biztosították az Egyesült Királyságot a közös európai biztonságot érintő "súlyos fenyegetéssel" szemben. A vegyi fegyverek használata minden körülmények között teljességgel elfogadhatatlan és komoly biztonsági fenyegetést jelent. Az egyhangúlag elfogadott kijelentés érdekessége, hogy a magyar kormány eddig csak szolidaritásáról biztosította a briteket, de a felelős kapcsán nem foglaltak állást.

Mint a zárónyilatkozatban írták, az Európai Uniónak a NATO-val együttműködésben meg kell erősítenie felkészültségét a "vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris kockázatokkal", illetve az úgynevezett hibrid fenyegetésekkel szemben.

Az elfogadott szöveg szakértők szerint jóval "keményebb", mint az európai uniós külügyminiszterek által hétfőn elfogadott álláspont, amelyben az állt, hogy az EU "rendkívül komolyan veszi a brit kormány értékelését, miszerint valószínűleg Oroszország felelős a történtekért".

A Politico brüsszeli hírportál értesülései szerint az állam- és kormányfők abban is megegyeztek, hogy egyfajta jelképes gesztusként hazarendelik konzultációra az uniós nagykövetet Moszkvából. Sajtóhírek szerint emellett az EU több tagországa is fontolgatja orosz diplomaták kiutasítását a történtek miatt.

Merkel meg is szólalt

Az uniós vezetők várják a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet szakértőinek vizsgálati eredményeit Szergej Szkripal egykori orosz kettős ügynök és lánya angliai megmérgezésével kapcsolatban és az elítélő szavak mellett további intézkedések meghozatalára is sor kerülhet - közölte Angela Merkel német kancellár Brüsszelben, az uniós állam-, illetve kormányfők csúcstalálkozója első ülésnapját követően péntek hajnalban.

Merkel elmondta, a megbeszélések folyamán az Európai Unió teljes egységet mutatott az angliai mérgezés ügyében hozott döntésével, amely szerint nincs más ésszerű magyarázat, "nagyon valószínű", hogy Oroszország a felelős az idegméreggel elkövetett támadásért - közölte.

A fotó forrása: Aris Oikonomou/AFP.