Kényszerzubbony az euró?

Az euroszkepticizmusáról ismert Václav Klaus cseh államfő szerint a közös európai valuta nem racionális megoldás mindahány országnak, amennyi jelenleg az eurózóna tagja.
NAPI, 2010. szeptember 27. hétfő, 08:01
Fotó:

A Napi Gazdaság hétfői cikke

Az Egyesült Államokban tartózkodó Klaus a CNBC-nek nyilatkozva leszögezte: hat-hét országot jól szolgálhatna a közös deviza használata, 16 lényegesen különböző állam esetén azonban már kényszerzubbony, nem ésszerű eszköz a gazdaságpolitika és a vállalatok támogatására.

A cseh államfő megismételte az Európai Unió központi irányításával szemben táplált ellenérzéseit is: támogatja ugyan a nemzetek globális együttműködését, de ellenzi, hogy bármilyen testület megpróbálja kormányozni a világot.

Klaus optimista előrejelzést adott az idei cseh GDP alakulását illetően, szerinte a gazdaság bővülése eléri a 2,5 százalékot, ami - ahogy fogalmazott - nem egy kínai növekedései tempó, de azért nem rossz.

A prágai jegybank 1,6 százalékos GDP-bővülést vár 2010-re és 1,8 százalékosat 2011-re, a pénzügymisztérium 2,3 százalékot jósol 2010-re, az Európai Bizottság pedig 2,4-re számít.

A Danske Bank a hét végén emelte 2010-es előrejelzését 0,5 százalékról 1,9-re.

Az államfő bizakodásának némileg ellentmond az is, hogy a cseh statisztikai hivatal gazdasági bizalmi indexe szeptemberben hat pontra csökkent az augusztusi hétről.

Ezen belül az üzleti bizalmi mutató 10,8 pontra mérséklődött 11,7-ről, a fogyasztói bizalom pedig mínusz 12,8-re morzsolódott le mínusz 11,8 pontról.

Az index plusz 100 pont lenne, ha a megkérdezettek mindegyike optimista és mínusz 100, ha mindegyikük pesszimista választ adna.

HOZZÁSZÓLÁSOK