Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem minden geopolitikai változás olyan, mint egy földrengés. Van amelyik fokozatosan történik látszólag békésen, elkerülve a lapok címoldalait és a hírportálok vezetői híreit. Ilyen változás a liberális demokrácia eróziója Kelet-Közép-Európában - írja a Huffingtonpostban Corey Cooper nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó amerikai politológus.

A két országban szándékosan gyengítik a demokratikus intézményeket, a jog uralmát és bizonyos emberi jogok érvényesülését. A helyzet ingatag, a kilátások sötétek - nem pusztán az érintett államok lakói, hanem az európai projekt egészének nézőpontjából. Az Orbán- és a Kaczynski-rendszer nyílt szembenállása az EU-val nagyobb veszély, mint a brexit vagy Donald Trump amerikai elnöksége - véli a politikatudós.

Nem sokat cicóztak

Mindezek alátámasztására egy-egy bekezdésben összefoglalja a Lengyelországot kormányzó Jog és Igazságosság (PiS), illetve a Magyarországot irányító Fidesz viselt dolgait. Sok a hasonlóság: mindkét radikális jobboldali politikai erő olyan törvényeket tolt át parlamenti többségére támaszkodva, amelyek aláássák országaik igazságszolgáltatásának függetlenségét, illetve korlátozzák a sajtószabadságot.

A Huffingtontpost cikkírója emlékeztet Orbán Viktor 2014-es tusnádfürdői beszédére, amelyben az illiberális demokráciát fényezte, illetve kiemeli a Közép-európai Egyetem ellehetetlenítését szolgáló törvényt. Összességében mindkét ország eljutott oda, hogy az EU az uniós szavazati joguk felfüggesztésével fenyegesse őket, amit az európai alapszerződés 7. cikkelye tesz lehetővé olyan EU-tagállamok esetén, amelyek nem tartják magukat az uniós alapelvekhez.

A kisebb bajok

Miért veszélyesebb ez a konfliktus, mint a brexit? Végül is az Egyesült Királyság kilépésével az EU egyik legnagyobb gazdasági és katonai hatalma vonja ki magát Európa összefogásából. Azért, mert a brexit nem dominóhatással járt, mint sokan jósolták, hanem javította az EU elismertségét. A válás csúnya vitákat hoz, de egy idő után vége lesz, és Európa folytathatja a maga útját.

Hasonló a helyzet Trumppal. Nagy riadalmat keltett, amikor ellentmondó nyilatkozatokat tett arról, hogy a vezetése alatt álló USA tartja-e magát a NATO alapszerződésének ahhoz a passzusához, amely szerint bármely tagállamot ér támadás, azt a többiek is ellenük irányuló agressziónak tekintik, és hadseregeik kisegítik egymást. Az európaiak második reakciója az volt, hogy erősítik közös védelmi képességeiket, azaz ahogy a brit kilépésre, úgy erre a problémára is van megoldásuk.

Kezelhetetlenek

Ezzel szemben arra a kihívásra, amelyet az illiberális lengyel és a magyar rendszerek jelentenek, nincs válaszuk. Brüsszel fenyegetőzik, amit Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke, Lengyelország tényleges vezetője jórészt figyelmen kívül hagy. Bármilyen hatékony szankció a két ország ellen egyhangú döntést igényelne az EU-tagállamoktól, ami lehetetlen, hiszen kölcsönösen megvétózhatják ezt egymás védelmében.

Ez a helyzet megkérdőjelezi az Európai Unió alapértékeit és kohézióiját. Az EU nem egyszerűen demokráciák, hanem liberális demokráciák államszövetsége - ahogy azt az alapszerződése is kimondja -, ám Magyarország és Lengyelország csatlakozott az illiberális demokráciák bővülő köréhez Oroszország, Törökország mellé.

Mivel ez az EU-n belül történik, ez az unió egzisztenciális belső válsága. Nem egy kialakulóban lévő krízisről vagy egy lehetséges kihívásról van szó, hanem egy létező és a politikai folyamatokat befolyásoló veszélyről, amelyre jelenleg nincs világos válasza, gyógymódja Európának - véli az amerikai politológus.