Kercsi-incidens: üzentek az oroszok

Oroszország azt reméli, hogy a nyugati országok nem vesznek részt semmilyen, általa "provokációnak" minősített ukrán tevékenységben a Kercsi-szoros térségében, és meggyőzik Kijevet, hogy tartózkodjon a térségbeli helyzet eszkalálásától - közölte szerdán az orosz külügyminisztérium szóvivője az MTI szerint.
Szabó Dániel, 2018. december 26. szerda, 13:47
Fotó: AFP - Mladen Antonov.

Ukrajna a múlt héten jelentette be, hogy hadihajókat akar küldeni az Azov-tenger kikötőibe a Kercsi-szoroson keresztül, annak ellenére, hogy Oroszország novemberben elkobozott három ukrán hadihajót a térségben.

Gavin Williamson brit védelmi miniszter a múlt héten Ukrajnában járt, és közölte ukrán tárgyalópartnereivel, hogy a Fekete-tenger nem Oroszországé, és Nagy-Britannia a Kijevnek nyújtott támogatás jeleként elküldte a térségbe a brit királyi haditengerészet egyik hajóját.

"Számítunk arra, hogy Ukrajna nyugati támogatói nemcsak tartózkodnak ettől az értelmetlen kezdeményezéstől, de megtalálják annak is a módját, hogy belátásra bírják a kijevi rendszert, és rábírják, hogy mondjon le az elhamarkodott lépésekről, amelyek a helyzet további súlyosbodását idézhetik elő a térségben" - fogalmazott Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.

HOZZÁSZÓLÁSOK