Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Robert Lighthizer amerikai kereskedelmi főképviselő és Steven Mnuchin pénzügyminiszter csütörtökön kezdte meg az egyeztetéseket Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettessel, hogy megpróbáljanak dűlőre jutni a hónapok óta tartó, mindkét országnak dollármilliárdokban mérhető kárt okozó és a világgazdasági növekedést visszavető kereskedelmi háború lezárásáról. A jövő héten, április 3-án Washingtonban folytatódnak a tárgyalások Liu Ho részvételével.

A két ország közötti kereskedelmi megállapodás szövegén dolgozó szakemberek előrehaladást értek el az egy hónappal korábbi helyzethez képest minden területen, de a Fehér Ház még mindig nem elégedett. Az írott dokumentum hat kérdéskört ölel fel: kikényszerített technológiatranszfer és internetes lopás, szellemi tulajdonjogok, szolgáltatások, deviza, mezőgazdaság és nem vámjellegű kereskedelmi akadályok - írja az MTI.

Jóllehet eredetileg az volt a cél, hogy március végére tető alá hozzanak egy olyan kölcsönösen elfogadható kereskedelmi megállapodást, amelyet Donald Trump amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök egy csúcstalálkozó keretében személyesen írhat alá, azt nem sikerült elérni. A tárgyalások mindaddig folytatódnak, amíg a legfontosabb témákban előre nem lépnek. Egyelőre továbbra is jelentősek a nézeteltérések a szellemi tulajdonjogok védelmét, illetve a majdani megállapodás betartásának ellenőrzését illetően.

Kína azt akarja, hogy az Egyesült Államok a megállapodás részeként szüntesse meg a kínai importcikkekre kivetett pótvámokat. Washington azonban vonakodik a vámok azonnali eltörlésétől, mivel tudatában van annak, hogy azok segítségével biztosíthatja, hogy Peking teljesítse minden vállalását. Trump elnök a múlt héten világosan jelezte, hogy az Egyesült Államok jó időre fenntarthatja a pótvámokat a kínai kötelezettségvállalások betartatásának érdekében.

Jonathan Garner, a Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport Ázsiára és a feltörekvő piacokra szakosodott vezető részvénypiaci elemzője rámutatott: a kínai fél igyekszik egy átfogó és szigorúan megszövegezett megállapodás kidolgozására, és a jelek szerint két ország tárgyalásain elérték azt a szintet, amikor "sorról sorra haladva dolgoznak egy dokumentumon". Garner szerint decemberhez képest enyhült a feszültség, a helyzet folyamatos kiéleződését felváltotta a deeszkaláció, ami remélhetőleg elvezet egy megállapodás aláírásához.

Az Egyesült Államok és Kína tavaly nyáron vetett ki kölcsönösen 50-50 milliárd dollár értékű importárura 25 százalékos pótvámot. Szeptember 24-én további, összesen 260 milliárd dollár értékű árura vezetett be pótvámot a két ország. Kína 5, illetve 10 százalékos pótlólagos vámot vetett ki 60 milliárd dollárnyi amerikai árura. Az Egyesült Államok mintegy 200 milliárd dollár értékű kínai termékre vetett ki az év végéig 10 százalékos pótvámot, amelynek mértékét januártól emelte volna 25 százalékra. A pótvám megemelését elhalasztották.

Trump elnök arra akarja rávenni Kínát, hogy csökkentse a kétoldalú kereskedelmi forgalomban kialakult hatalmas többletét, változtasson kereskedelempolitikáján, hagyjon fel a technológiai transzferek kikényszerítésével és a csúcstechnológiai vállalatok állami támogatásával, valamint tartsa tiszteletben a szerzői jogokat.