Kereskedelmi háborút indít Kínával szemben az USA

Az Egyesült Államok két eljárást kezdeményez Kínával szemben a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO): véleményük szerint a hatóságok korlátozzák az amerikai acélexportot, valamint a piacra való szabad belépést a pénzügyi szolgáltatások területén.
NAPI, 2010. szeptember 16. csütörtök, 09:45
Fotó:

Amerikai vélemények szerint Kína megszegte az Egyesült Államokkal és más WTO tagországokkal szemben tett vállalásait - írja a MarketWatch. Egyrészt, Kína az állami tulajdonba tartozó pénzügyi szolgáltató vállalatát részesítette előnyben, hogy ezzel kirekessze az amerikai bankkártya társaságokat, másrészt korlátozta az amerikai acélexportot a kereskedelmi vizsgálatok manipulációjával.

A WTO ugyan engedélyezi, hogy egy ország korlátozza egyes termékek exportját - amennyiben az sérti a hazai termelők érdekeit -, azonban az amerikai vélemények szerint a kínai korlátozás több ponton nem állja meg a helyét: egyrészt nem állnak rendelkezésre az egyértelmű bizonyítékok, másrészt a hatóságok nem indokolták meg a döntést.

A bankkártya cégek elleni eljárás oka, hogy az amerikai vállalatok minden törekvésük ellenére, nem tudnak belépni a kínai piacra. Júniusban a Visa azt kérte az országban működő bankoktól, hogy nemzetközi tranzakcióik esetén ne kizárólag az állami monopólium, a China UnionPay rendszerét használják.

Az Egyesült Államok úgy érvel, hogy Kína továbbra is korlátozza a piacra való belépést, holott ezeket az intézkedéseket 2006-ig fel kellett volna oldani a WTO-ba való belépéssel párhuzamosan. A kínai álláspont szerint ugyanakkor az acélvállalatok exportkorlátozásai alapos vizsgálatok alapján születtek és a WTO-ba való belépésével a távol-keleti nemzet az összes előírást adaptálta.

HOZZÁSZÓLÁSOK