Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Federal Reserve Nyíltpiaci Bizottságának tagjai a jelek szerint meglehetősen megosztottak abban, hogy milyen hatásai lehetnek a Donald Trump által szorgalmazott adóreformnak az amerikai gazdaságra. A december 12-13-án tartott ülés - amely még az adócsomag elfogadása előtt zajlott - jegyzőkönyve azt mutatja, hogy az adóreform és annak hatásai a legfontosabb kérdés, amely meghatározhatja a világ legnagyobb gazdaságának idei teljesítményét.

Donald Trump elnök tanácsadói és vezető republikánusok az adóreform vitájában azt állították, hogy számításaik szerint a kedvező változásoknak köszönhetően idén 4 százalékosra gyorsulhat a GDP növekedésének üteme. Azonban a Fed vezetőinek vitájából kiderül, az ő várakozásaik jóval visszafogottabbak ezzel kapcsolatban. A Fed különböző államokból érkező vezetői inkább csak 2,2-2,6 százalékos növekedéssel számolnak, előrejelzéseik mediánja 2,5 százalék volt - hívja fel a figyelmet a Financial Times összefoglalója. Korábban 2,1 százalékra számítottak.

A most már törvénnyé vált adócsomag az amerikai vállalati adókulcs mértékét a korábbi 35 százalékról 21-ra mérsékelte és több jövedelmi kategóriában is csökkentette a jövedelemadót.

A jegybankárok leginkább abban voltak megosztottak, hogy az adóváltozások hatása hogyan jelentkezik majd a gazdaság egészébe. A jegyzőkönyv szerint az ülésen résztvevők közül sokan úgy vélték, a változások életbe lépése szolid növekedést hozhat a beruházásokban, azonban ennek mértéke bizonytalan. Ez pozitívan hathat vissza az amerikai gazdaság növekedésére. Azonban a jegyzőkönyv szerint a gazdaság szereplőinek körében végzett felmérések és a nagyobb vállalatokkal folytatott párbeszéd arra enged következtetni, hogy a vállalatoknál maradó plusz forrásokat nem erre, hanem inkább vállalatfelvásárlásokra, adósságcsökkentésre és saját részvényeik visszavásárlására fordítják majd a cégek.

Abban mindenki egyetértett, hogy a jövedelemadó csökkentése kissé emelheti a fogyasztási kiadások szintjét a lakosság részéről, azonban ennek mértékérők szintén megoszlottak a vélemények. Ráadásul azt sem látták biztosan a jegybakárok, hogy ezek már mennyire jelentkeztek, azaz mennyivel költött többet a lakosság az adóreform kedvező hatásaival előre számolva. Többek között úgy, hogy az adóreform kedvező hatásait előrejelezve már így is jelentősen emelkedtek az ingatlanárak és a tőzsdei árfolyamok, s ez a vagyoni hatáson keresztül már jelentkezhetett a fogyasztásban.

Persze a Fed-nél a hangsúly továbbra is az infláció alakulásán van, az ülésen sokan voltak azon a véleményen, hogy a feszessé váló munkaerő piac béremelkedéshez, s ezen keresztül az infláció emelkedéséhez vezethet. A pénzromlás üteme egyelőre a Fed 2 százalékos célja alatt van, azonban a nagy kérdés, hogy ez csak átementi-e, vagy pedig tartós tényezőknek, például a technológiai fejlődés kedvező hatásainak tudható-e be. Janet Yellen Fed elnök már nyáron azon a véleményen volt, hogy a béremelkedés és a feszes munkaerő piac hatásai eddig csak átmeneti hatások miatt nem jelentkeztek az inflációban (például a távközlési díjak nyárig tartó csökkenése, vagy például a használt- és újautó-piac sajátosságainak köszönhetően) Akik ezt a véleményt osztották, érthetően a további szigorítás mellett voltak.

A decemberi ülésen 1,25-ról 1,5 százalékosra emelte a testület az irányadó rátát. A piac várakozásai szerint idén még három kamatemelés jöhet az Egyesült Államokban.