Az Egyesült Államok bizonyítékokkal rendelkezik arra nézve, hogy az orosz kormány kémhálózatot működtet Kelet-Ukrajnában, mivel Washingtonnak felvételei vannak a beszélgetéseikről - mondta az amerikai diplomácia vezetője a Trilaterális Bizottság zárt ajtók mögötti ülésén múlt pénteken.

"A hírszerzés rögzítette a beszélgetéseket, amelyeken a kémek parancsokat kapnak Moszkvából és bárki megállapíthatja az akcentusban, a nyelvjárásban és a nyelvben megfigyelhető különbségeket. Pontosan tudjuk, kik adják az utasításokat, tudjuk, hogy honnan jönnek" - tette hozzá Kerry.

A tárcavezető nem nevezte meg a felvételeken szereplő személyeket, azt azonban elmondta, a hanganyag bizonyítékkal szolgál arra nézve, hogy az oroszok nyíltan nyugtalanságot szítanak Kelet-Ukrajnában, valamint hazudnak a nyilvánosságnak és az amerikai tisztségviselőknek.
Kerry megjegyzéseit rögzítették, ezt a felvételt szerezte meg az amerikai hírportál. A külügyminisztérium eddig nem reagált a The Daily Beast megkeresésére.

A Trilaterális Bizottságot 1973-ban alapította az Európai Gazdasági Közösség az Egyesült Államok, Kanada és Japán. Céljuk az volt, hogy a világ legfejlettebb demokráciái és gazdasági térségei között hatékonyabb együttműködést alakítsanak ki. A szervezet rendszeresen zárt ajtók mögött ülésezik.