Eddig több ezer támogatási kérelmet nyújtottak be a fővárosi önkormányzatokhoz a járvány miatt nehéz helyzetbe kerülők - értesült a Népszava. A 23 fővárosi kerületből 10 vezetett be dedikáltan járvány-segélyt. Az új szociális támogatások igénylését mindenütt feltételekhez - például helyi lakcím - kötötték, a juttatás mértékét pedig az egy főre jutó jövedelem határozza meg.

A krízistámogatások a kerületek többségében legfeljebb háromszor kérhetők, de van ahol csak a veszélyhelyzet idején folyósítják. A jogosultság igazolását mindenütt különféle dokumentumokkal kell igazolni. Ezek köre igen változatos, akárcsak a támogatás mértéke, a jövedelmi kritérium és a segélyezésre fordítható keretösszeg is.

Akad azonban olyan városrész is, ahol inkább az államra hagyják a segítséget. - Azért van lyuk az új és tapasztalatlan városvezetők által irányított önkormányzatok költségvetésében, mert nem tudják, hogy az önkormányzat nem állam. Fatális hibát követnek el, amikor összetévesztik magukat Orbán Viktorral - válaszolta Takó Szabolcs, a kormánypárti vezetésű Csepel önkormányzatának sajtófőnöke a Népszava azon kérdésére, hogy miképpen segítik a járvány idején állásukat vesztőket.

A városrész vezetésének érvelése azért meglepő, mert a járvány következtében - a legújabb becslések szerint - 330-400 ezer ember veszítette el a munkáját az országban. Ezen belül a budapestiek 18 százalékának egyáltalán nincs jövedelme, miközben a vidéki városokban ez az arány csak 7 százalék, a községekben pedig 13 százalék - derül ki a Pulzus Kutató felméréséből. Míg a fővárosiak 13 százaléka bevételének több mint felét a elbukta március óta, a többi településtípus esetén ez az arány kevesebb, mint 10 százalék.