Az USA és az EU szombat este Lisszabonban tartott kétoldalú csúcstalálkozó után közzétett nyilatkozatban kiegyensúlyozott növekedésösztönzésre szólította fel a G20-akat, és hangsúlyozták, hogy elutasítják a protekcionizmust.

A tanácskozáson az amerikai felet Barack Obama elnök, az EU-t pedig Herman Van Rompuy, az uniós tagországok állam-, és kormányfői testületének, az Európai Tanácsnak az elnöke, és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke képviselte. Részt vett a megbeszélésen Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, illetve Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője is.

Herman Van Rompuy a találkozón arról biztosította a legutóbb az ír pénzügyi nehézségek miatt aggodalmának hangot adó Obamát, hogy EU gazdaságának alapjai szilárdak, érzékelhető növekedés mutatkozik, alacsony az infláció, az egyensúly helyreállásának irányába mozog a pénzügyi mérleg, és jövőre már a foglalkoztatási szint növekedésére is lehet számítani. Az Európai Tanács elnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy az unió megteremtette a szükséges eszközöket az euróövezetben tapasztalható problémák kezeléséhez.

A napirenden főként gazdasági és pénzügyi együttműködési, illetve az éghajlatvédelemmel kapcsolatos kérdések szerepeltek. Az EU és az Egyesült Államok "gazdasági partnerségét" - az éves forgalom értékét tekintve - mintegy 4,28 billió dollárra becsülik, és mindkét fél érdeke, hogy ez a kapcsolat erősödjön a gazdasági válságból való kilábalás során.

Az Egyesült Államok továbbra is az EU legfőbb kereskedelmi partnere, bár részaránya az utóbbi években fokozatosan csökken. Az EU exportjának még 28 százaléka irányult az Egyesült Államokba 2000-ben, és ez 19 százalékra csökkent tavaly. Az Egyesült Államok exportjának 21 százaléka irányult az EU-ba 2000-ben, ám 2009-ben ez már csak 13 százalékot tett ki. Az EU 2009 első felében 17 milliárd euró, az idei esztendő első felében már 32 milliárd euró többletre tett szert az Egyesült Államokkal való kereskedelmében.

Obama a csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatón kiemelte, hogy az Egyesült Államok számára továbbra is Európa jelenti a legfőbb nemzetközi partnert politikai és gazdasági kérdésekben egyaránt - számolt be az MTI.