Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A legendásan optimista amerikaikat is megcsapta a pesszimizmus szele: többségük szerint a hat évvel ezelőtt kezdődött válságból még nem lábalt ki az USA, és a teljes felépülés nem is várható három éven belül. A CNN Money idézi az ORC International közvélemény-kutató cég American Dream Poll című felmérését, amely szerint a lakosság 61 százaléka úgy látja, 2017-ig kell várnia arra, hogy a gazdaság kilábaljon a 2007-2009-es pénzügyi válságból.

Voltak olyan válaszadók, akik még ennél is pesszimistábbnak bizonyultak. A megkérdezettek 16 százaléka szerint a gazdaság soha nem fog kiemelkedni a krízisből. A demokraták támogatói valamivel kevésbé látják negatívan a helyzetet mint a republikánusokéi. Az előbbiek közül tízből egy, az utóbbiaknál ötből egy osztja a teljes kilátástalanságot. A magukat függetlennek vallók esetén e kettő között van ez az arány.

A megkérdezettek 27 százaléka a javuló makroadatok ellenére azt hiszi, hogy a gazdaság még mindig zsugorodik, a helyzet romlik. Majdnem minden negyedik válaszadó igen valószínűnek tartja, hogy a 2008-as katasztrófa megismétlődhet a következő néhány évben. Negyvenöt százalékuk véli úgy, hogy ez többé-kevésbé valószínű. Csak három százalék azok aránya, akik szerint helyre állt a 2008 előtti gazdasági rend.

Előre a múltba

A CNN Money szakírónak megítélése szerint az eredmény igazából nem meglepő. A munkahelyek száma soha nem látott lomhasággal bővül, a lakásárak pedig a közelében sincsenek a nagy összeomlás előtti csúcsoknak. Az elmúlt évek jövedelembővülését a leges leggazdagabb amerikaiak, a lakosság egy százaléka zsebelte be.

A hírportálnak nyilatkozó közgazdászok nem olyan pesszimisták, mint az utca embere. A munkaerőpiac négy éve bővül, igaz lassan, és a GDP közelít minden idők csúcsához. Ugyanakkor úgy vélik, valóban szükség lehet még további két-három évre a gazdaság teljes felépüléséhez.

A felmérés válaszadótól nem áll távol a nosztalgia. Ennek jegyében 26 százalékuk véli úgy, hogy az 1990-es évek kínálták a legjobb anyagi feltételeket az amerikai családoknak. Minden ötödik megkérdezett legszívesebben visszatérne a nyolcvanas évekbe.