Sajátos lépésre késztette a német szociáldemokratákat az a két körülmény, hogy idén szeptemberben parlamenti választások lesznek az országban, illetve a társadalom egyre türelmetlenebbül fogadja a koronavírus-oltások beadásának lassúságát. Kockázatos játékot kezdtek: saját kormányukat támadják, hogy javítsák népszerűségüket a szavazásra készülve - derül ki a Financial Times összefoglalójából. Az elmúlt 16 évből 12-ben az SPD együtt kormányzott a CDU/CSU konzervatív párossal Angela Merkel kancellár irányítása alatt, ám ebből csak a partnerük profitált.

Merkel határozott válságkezelésének köszönhetően, az elmúlt év első felében a CDU népszerűségi indexe megközelítette a 40 százalékot és az oltásmizéria ellenére még mindig 35 százalék felett van, miközben az SPD beragadt 15 százalékon. Ez vihette rá a párt vezetőit, hogy saját kormányuk felelősségét firtassák az oltásmizériában, végül is a kancellár, Jens Spahn egészségügyi miniszter és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, volt német honvédelmi miniszter egyaránt a CDU politikusa.

Színpadias kérdések

Február elején Olaf Scholz pénzügyminiszter, az SPD kancellárjelöltje látványosan elküldött egy kérdéseket tartalmazó listát Spahnnak a vakcinnációval kapcsolatban. Michael Müller, Berlin SPD-hez tartozó polgármestere Merkelnek címzett levélben követelte az oltási tervet, amire reagálva a Der Spiegel azt írta: megüzenték a háborút. Manuela Schwesig Macklenburg-Elő-Pomeránia miniszterelnöke azzal revolverezte a koalíciós partnert, hogy még Donald Trump, az USA volt elnöke is jobb munkát végzett az oltások megszervezése terén, mint a CDU-s német vezetők. (Trump nagyon népszerűtlen Németországban.)

A szociáldemokraták kétségbeesetten keresik a lehetőséget, hogy kialakítsák saját politikájukat - értékeli az akciót Uwe Jun, a Trieri Egyetem politikatudósa. A szakértők szerint azonban ez húzás nagyobb eséllyel üt vissza rájuk, mint hogy hasznot hozna nekik. A párt egyes vezetői azt vetik szembe ezzel, hogy nincs sok vesztenivalójuk. Jens Zimmermann parlamenti képviselő szerint hét éve vesznek részt egyhuzamban a nagykoalícióban és hét éve azt hallják, hogy nem okos dolog saját kormányukat kritizálni. Ehhez képest hét éve csökkent az SPD szavazói támogatottsága.

Identitási válság

A bírálók szerint az igazi gond az, hogy az oltási kampány támadásával nem oldják meg az SPD identitási válságát. A szavazók azt fogják kérdezni: mit tettetek a gazdaság erősítéséért? Mit tettetek azért, hogy több legyen a munkahely? Senki sem fog már fél év múlva emlékezni arra, mi romlott el 2021 elején - mondja egy CDU-s politikus. A Zöldekhez tartozó Konstantin von Notz parlamenti képviselő szerint a szociáldemokraták egyszerre esnek a vakcinapopulizmus és a vakcinanacionalizmus hibájába.

A taktikát az SPD-n belül is megkérdőjelezik. Ralf Stegner, tartományi parlamenti képviselő szerint semmi sem fog kijönni ebből a "civakodásból". A párt vezetői azzal védekeznek, hogy hosszú vita után döntöttek az akció mellett. Zimmermann szerint az SPD javasolta a február első napjára összehívott vakcina-csúcsértekezletet, amely után Merkel kijelentette, hogy a nyár végére minden rendben lesz (beolthatják a németek túlnyomó többségét). Szerinte az egészségügyi miniszter Scholz levelének hatására kezdett tárgyalni a gyógyszergyártókkal az oltáshiány orvoslásáról. A politológus Jun ezzel együtt nem lát átgondolt stratégiát az SPD-nél. Úgy véli, nem sok jót ígér, ha a kormány kormányon belüli ellenzékének szerepét játsszák.