Késhegyre menő viták a lengyeleknél

Lengyelország válaszút elé érkezett: csökkentse a kormány az áfát vagy ne csökkentse. Néhány kulcsok számáról és kedvezményes adózás alá eső termékek köréről éles vitát folytatnak egymással a közgazdászok.
Barabás Júlia, 2018. július 15. vasárnap, 12:09
Fotó: Stocksnap

A lengyel pénzügyminisztérium megkezdte az áfa megváltoztatásának előkészítését  - adta hírül a Business Insider Polska a Gazeta Prawna című gazdasági lapra hivatkozva. Jelenleg még az előző kormány, a mérsékelt jobboldali Polgári Platform regnálása idején bevezetett 23, 8 és 5 százalékos kulcsok vannak érvényben.

Ezt megelőzően csak két kulcs volt, 23 és 8 százalékos, és sok közgazdász érvel amellett, hogy ehhez kellene visszatérni. Ugyanakkor a gazdasági lapnak egy minisztériumi illetékes azt mondta, hogy egyelőre maradhat a jelenlegi három kulcs, amelyeket automatikusan mérsékelnének, ha a gazdasági helyzet ezt lehetővé tenné.

A hírforrás jelezte, hogy egyelőre nagy viták folynak erről, a végső döntésre még várni kell. Minden valószínűség szerint a minisztérium ősszel akarja bemutatni a végső változatot. Az adó kulcsainak módosításával egyidejűleg megváltoztathatják azt is, hogy mely termékek melyik kulcs alá kerülnek.

A fotó forrása: Stocksnap

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

bakcsubakka, 2018.07.16 14:11

Kedves Mindenki !
Nálunk ez a kérdés mikor fog felmerülni? A 27 % mikor lesz kevesebb? Az üzemanyagok jövedéki adó tartalma ( aminek jórészt betudható az utóbbi általános drágulás) mikor fog csökkenni?
Megmondom: Amíg a fidess regnál,addig soha!
Köszönjük kedves fidess szavazók !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html