Görögország a tervezettnél később, december helyett legkorábban 2011 elején kaphatja meg a 110 milliárd eurós kölcsön következő részletét, mert nem teljesíti megfelelően a hitelmegállapodást - mondta szerdán az euróövezeti pénzügyminiszterek döntését ismertetve az osztrák szaktárca vezetője.

Az Európai Bizottság (EB) ugyanakkor közölte, hogy a folyósítást eleve 2011 januárjára tervezték, az athéni kormányzat pedig bejelentette, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) még az idén átutalja az ígért összeget. Josef Pröll osztrák pénzügyminiszter szerint a brüsszeli miniszteri értekezleten azért döntöttek a folyósítás késleltetéséről, mert nem teljesülnek a görög államháztartás bevételi tervei, vagyis elmaradás van az adóbevételeknél.

Kereskedők szerint Pröll bejelentése az államkötvénypiacon tovább növelte a nyomást az euróövezet perifériájának papírjaira, amelyek egyébként is megszenvedik az ír válság hatását. Az EB gazdasági és pénzügyi főigazgatósága közleményben reagált az osztrák bejelentésre, hangsúlyozva, hogy nincs változás a menetrendben, a soron következő, harmadik részlet felszabadítását eddig is decemberre, a tényleges kifizetést pedig januárra tervezték. A végső döntés pedig attól függ, hogy milyen eredményre jut a hitelezők helyszíni vizsgálata a megállapodás végrehajtásáról.

Az athéni pénzügyminisztérium azt közölte, hogy a decemberre várt átutalás egy hónapos csúszása nem okoz pénzügyi gondokat. Görögország euróövezeti társállamai decemberben döntenek majd, adminisztratív okokból azonban a tényleges utalás januárban következik, és erről már korábban megállapodtak az EB-vel. Az IMF viszont még decemberben átutalja a saját részét - áll a közleményben.

A pénzügyi csőddel fenyegető tavaszi válságot az Európai Unió (EU), az IMF és az Európai Központi Bank (EKB) közös, 110 milliárd eurós hitelkerete állította meg Görögországban. Az EU-IMF-EKB és az athéni kormány kölcsönszerződése szerint az athéni vezetés vállalta, hogy 2014-re az uniós határértéknek számító 3 százalék alá szorítja le a hiányt. A soron következő, harmadik részlet összesen 9 milliárd euró.