Orosz hírforrások szerint a krími szakadár kormány tisztségviselője a találkozón biztosította a világszervezet főtitkárhelyettesét afelől, hogy a Krímben minden alapvető emberi jogot biztosítottak és ezután is biztosítanak. Hangsúlyozta, hogy a "Krími Köztársaság, mint az Oroszországi Föderáció újból létrehozott alanya" nyitott és demokratikus, kész a párbeszédre minden érdekelt nemzetközi szervezettel. "Hasonlóan nyitott álláspontra számítok az ENSZ részéről, amely szervezetnek hatalmas tapasztalata van különböző programok megvalósításában a Krím területén" - jegyezte meg Temirgalijev.

A Krím Oroszországhoz csatlakozásával kapcsolatosan a tisztségviselő emlékeztette az ENSZ képviselőjét, hogy az önrendelkezési jog szerepel a világszervezet alapdokumentumaiban. Felhívta a figyelmét a hágai nemzetközi bíróság Koszovó státusáról 2010 júliusában hozott döntésére.

"Ily módon mi teljességgel meg vagyunk győződve afelől, hogy a március 16-án megtartott krími népszavazás legitim, valamint megfelel az ENSZ normáinak és a nemzetközi jognak" - szögezte le a kormányfő-helyettes.

Rámutatott arra, hogy a népszavazást szervező bizottság adatai alapján a referendumon több mint nyolcvan százalékos részvétel mellett a szavazók csaknem 97 százaléka támogatta az ukrajnai autonóm terület Oroszországhoz csatlakozását.

Kitérve a népszavazást és az Ukrajnától elszavazást ellenző krími tatárokra közölte, hogy legalább 20 százalékos arányban biztosítják számukra a képviseletet a köztársaság legfelső hatalmi szerveiben.