Kész hátba döfni Putyint régi barátja

A fehérorosz vezetés azzal fenyegetőzik, hogy Oroszországon kívülről vásárol olajat. Igaz, hogy ez jóval drágább lenne, mint a baráti áron kínált orosz energiahordozó, de az ország függetlenségének erősítése megérné az áldozatot.
Komócsin Sándor, Barabás Júlia, 2017. február 11. szombat, 12:31
Fotó: Reuters

Minszk kész arra, hogy Oroszországon kívülről importáljon olajat, vállalva a sokkal magasabb költségeket - idézte Alekszandr Lukasenko államfő fenyegetőzését a rp.pl hírportál. A belorusz elnök ezt azzal magyarázza, hogy vissza akarják szerezni az ország energetikai függetlenségét.

Jaroslav Romancsuk (volt elnökjelölt és ismert liberális közgazdász - a szerk.) azt mondja, hogy ez nem jövedelmező, hatástalan, de a szabadság és a függetlenség nagyon is jövedelmező és semmilyen pénzzel és számokkal nem értékelhető - fejtegette Fehéroroszország elmozdíthatatlan elnöke.

Árvita

Lukasenko akkor lett az energiafüggetlenség híve, amikor Moszkva határozottan követelni kezdte a korábban szállított gáz hatalmas adóssággá duzzadt árának kifizetését. Fehéroroszország ugyan rendkívül kedvező áron vásárolja a susogó energiahordozót nagy testvérétől, ám létezik még ennél is alacsonyabb ár.

Minszk 107 dollárt fizet 1000 köbméterért (Magyarországnak egy korábbi adat szerint 280 dollárt kellett kicsengetnie ugyanekkora mennyiségért - a szerk.), miközben Lukasenko szerint csak 83 dollár kellett volna átutalnia. Ezzel arra utalt, hogy az oroszországi belföldi felhasználóknak ennyiért adja a gázt a Gazprom.

Diszkrimináció

A gázáradósság meghaladta a félmilliárd dollárt, amit az elnök az eltérő feltételekkel magyaráz. Szerinte Moszkva az Eurázsiai Gazdasági Unióban - amelynek egységes szabadpiacként kellene működnie - diszkriminációt alkalmaz országa rovására. Belarusz ezen összesen 15 milliárd dollárt bukott.

Az energiafüggetlenség kivívása ugyanakkor kemény diónak látszik, ugyanis a fehérorosz gazdaság egyik legfontosabb bevételi forrása az orosz olaj feldolgozása és továbbértékesítése. Az olcsón kapott nyersanyagot világpiaci áron hasznosítják. Bár Moszkva csökkentette az orosz olajkivitelt Fehéroroszországba, Minszk válaszul megemelte az ország területén átfutó Barátság kőolajvezeték használatáért szedett tranzitdíjat.

Preventív csapás
Alekszandr Bortnyikov, az orosz belbiztonsági szolgálat, az FSB igazgatója elrendelte, hogy biztonsági zónákat hozzanak létre orosz-belorusz határon - adta hírül a Moscow Times. A határőröknek ellenőrizniük kell az utazókat és járműveiket. Minderről figyelmeztető táblákat is elhelyeztek a határ közelében. Az új szabályok február első napjaiban léptek életbe. A minszki vezetés meglepte az egyoldalú döntés, amelyről nem konzultáltak az fehérorosz kormány belügyi hatóságaival.

A hivatalos magyarázat szerint a csempészek és más bűnözők mozgását akarják korlátozni. Ez nem új probléma: bő két évvel ezelőtt éppen Lukasenko rendelte el hasonló övezetek létrehozását a belorusz oldalon ugyanezzel az indokkal. Szakértők szerint Moszkva azért keménykedik, mert Minszk nemrégiben újra közeledni kezdett az EU-hoz és kifogásokat emelt a Fehéroroszországban lévő orosz katonai támaszpontok bővítésével szemben. Emellett az orosz politikával vitázó álláspontot foglalt el a grúz és az ukrán konfliktusban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

POTUS, 2017.02.12 14:29

@matura: nagyon szép lenne ez a "szláv testvériség", amire hivatkozol, de szerinted mit kellene csinálniuk az oroszoknak, akik a világpiaci ár töredékéért adják az energiahordozót a beloruszoknak, utóbbiak pedig még ezt se fizetik ki, hanem fenyegetőznek (ahogy az elmúlt 15 év kb. mindegyikében), hogy "megyünk az EU-ba"?

Mellesleg, nagyon érdekelne, hogy az EU mit szólna egy újabb rászoruló, segélyezendő csődállamhoz...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.02.12 11:02

@Fricibacsi2:
tevedesben elsz. nyersanyag importra szorulnak, es ez fuggoseget okoz. lehet fuggeni az oroszoktol, akik olcsobban adjak a gazt es csereben mindenbe belepofaznak, hogy az adott orszag mit csinalhat, csatlakozhat-e a natohoz, kothet-e szerzeodest az eu-val, telepithet-e oda raketarendszert az usa stb.

a masik serpenyoben van, hogy piaci aron vesznek gazt, csereben politikailag szabadok maradnak, az uzletnek nem resze a belevauvau, nincs arukapcsolas. es nem veletlen, hogy egyre tobb orszag akar egyre kevesbe fuggni az oroszoktol, a politikai fugges nagyobb kart okoz, mintha dragabb gazt vesznek, es szabadon hozhatnak donteseket. meg egy balfasz diktator is felismerte ezt, de rajtatok nem lepodom meg...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2017.02.12 10:06

putyin gond nélkül költ milliárdokat fegyverkezésre, holott senki nem akarja megtámadni, dehogy
gáz, olaj nélküli szláv testvérein, akik ezer éve segítik a korlátlan hóditásokban az oroszokat
méltányos árakat szabjon, no azt nem, hogy minket szipolyoz orbán félreérthető mozdulatai ell enére, az már csak természetes , és vannak magukat jobb-nemzeti-polgári- aknak nevezők,
akik szerint ez természetes.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Fricibacsi2, 2017.02.12 10:06

Ha az orosz gáznál 2x-es áron kell venni a gázt azt is ki kell fizetni

Ukránok is okoskodtak, pedig ez nem politikai, hanem kőkemény piaci kérdés.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2017.02.12 08:52

@POTUS: Te mar megint feltetelezgetsz, de az a kutyat nem erdekli. Megfajdulna a hatad ha egyszer utananeznel valaminek, es valos szamokkal dolgoznal?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html