Az orosz gazdasági minisztérium ragaszkodhat a Belarusszal kötött hitelmegállapodás módosításához a minszki kormány importkorlátozásai miatt, amelyek súlyosan sértik a két ország (és Kazahsztán) közti vámunió előírásait.

Ilyen a külföldi valutavásárlás és a magánvállalatok oroszországi alkatrész- és alapanyag-vásárlásainak korlátozása - nyilatkozta Andrej Slepnyev gazdasági miniszterhelyettes a hétvégi szentpétervári nemzetközi gazdasági fórumon. Ezért kezdeményeztek azonnali tárgyalásokat a felek között a RIA Novosztyi hírügynökség jelentése szerint.

A lengyel lapkommentárok szerint ezzel arra utalt a miniszterhelyettes, hogy az oroszok készek visszatartani az összeomlóban levő országnak megígért hitelt, ha az nem tartja be a játékszabályokat.

Az oroszok által alapított és vezényelt Eurázsiai Gazdasági Közösség válságelhárító alapja két héttel ezelőtt hozta meg döntését, amelynek értelmében három naptári éven belül hat részletben 3 milliárd dolláros hitelt nyújtanak a valutaválságba került Belarusznak. Alekszej Kudrin pénzügyminiszter éppen a gazdasági fórumon közölte, hogy az első, 800 millió dolláros részletet még ebben a hónapban átutalhatják.

Ugyanakkor Alekszandr Lukasenko belarusz elnök minszki sajtóértekezletén figyelmeztetett, hogy a gazdasági válság súlyosbodása esetén lezárhatják a határokat a külföldi áruk előtt - írta a BelaPAN hírügynökség. Mint a Rzeczpospolita című varsói lap idézte: egy lépéssel se távolodnak társadalmi-gazdasági modellüktől, és ha a külföld változásokat akar a belarusz gazdaságban, arra készek, ha kapnak erre a célra egy milliárd dollárt.