Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Donald Trump ingatlanmágnás, az amerikai Republikánus Párt elnökjelöltje interjút adott a New York Timesnak, amelyben világossá tette, hogy ha megválasztanák, akkor az amerikai hadsereg nem feltétlenül fog segíteni más NATO-tag országoknak egy külső támadás esetén. Elismételte korábbi álláspontját, miszerint a szövetségi rendszer tagjainak jobban osztozniuk kell a védelmi költségeken.

Trump úgy véli, hogy az USA szövetségesei megértenék, hogy új módon kell hozzáállniuk a közös védelemhez, ami azt is jelenti, hogy amerikai elnökként kész lenne felmondani olyan megállapodásokat, amelyek szerinte túl nagy terhet raknak az USA vállára.

Gazsulálni kell!

Persze előnyben részesítené a meglévő megállapodások fenntartását, de csak akkor ha egyes meg nem nevezett államok befejeznék, hogy az amerikaiak bőkezűségére hagyatkoznak.

Homályos választ adott arra a kérdésre, miszerint az amerikai hadsereg automatikusan megvédené-e a balti államokat egy orosz agresszió esetén. Ha teljesítik velünk szemben vállalt kötelezettségeiket, akkor a válasz igen - jelentette ki.

Söprögessen mindenki...

A hét végi törökországi puccskísérlettel kapcsolatban feltett kérdésre adott válaszából kiderült, hogy ha megválasztják, akkor nem fog nyomást gyakorolni a tekintélyelvű rendszerek vezetőire annak érdekében, hogy befejezzék politikai ellenfeleik megleckéztetését vagy az emberi szabadságjogok korlátozását.

Szerinte az amerikaiaknak saját házuk táján kell rendet teremteniük, mielőtt beleszólnak más országok belügyeibe. Nem hiszem, hogy jogunk lenne leckét adni bárkinek. Hogyan oktathatnánk ki másokat, amikor az USA-ban hideg vérű gyilkosok rendőröket lőnek le? - tette fel a szónoki kérdést utalva az elmúlt hónapok erőszakos cselekményeire.

Csak ha hasznát látjuk

Trump megjegyezte, hogy kész félretenni a Republikánus Párt hagyományos elkötelezettségét az USA második világháború után követett erős nemzetközi szerepvállalása mellett. Ezzel szemben kizárólag az ország gazdasági érdekeit figyelembe vevő külpolitikát folytatna.

A béke fenntartásában és az emberi jogok védelmében játszott amerikai szerepet - beleértve a nukleáris elrettentést is - csak annyiban tartaná fenn, amennyiben az valamilyen formában gazdasági hasznot hozna az USA-nak.

Elismételte azt a fenyegetését is, hogy visszavonná az amerikai katonaságot a világ különböző pontjairól. Ezzel korábban is kicsapta a biztosítékot az erős külső biztonsági kockázatoknak kitett Japánban és Dél-Koreában.

Jól megkapta!

Kipfujolta a közönség Ted Cruz texasi szenátort a republikánusok konvencióján, mert nem volt hajlandó egyértelműen támogatásáról biztosítani Donald Trumpot. Cruz is indult a párt elnökjelöltségéért, ám alul maradt az ingatlanmágnással szemben, aki az ellene folytatott kampányban csak "hazudós Tedként" emlegette.

A texasi politikus gratulált volt ellenfelének, ám beszéde többi részében a nevét sem említette. Fellépése vége felé a közönség Trump-párti része követelni kezdte, hogy mondja ki az elnökjelölt nevét, de nem tette meg. Cruz két nappal korábban jelezte Trumpnak, hogy nem fogja nyíltan támogatni - tudta meg a Bloomberg Jason Johnsontól, a szenátor stratégiai tanácsadójától.

Szemben Cruzzal Marco Rubio, egy korábban szintén esélyesnek tartott republikánus elnökjelölt-aspiráns támogatásáról biztosította az ingatlanbefektetőt 83 másodperces videoüzentében. A kampány hevében korábban zsebtolvajnak minősítette Trumpot.