BUX
37837

Készenléti hitelt kap Macedónia az IMF-től

Megállapodott Macedónia és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tárgyalódelegációja egy összesen 480 millió euró összegű, két éves lejáratú, úgynevezett elővigyázatossági készenléti hitelről (PCL) - közölték a felek szerdai tárgyalásukat követően sajtótájékoztatón Szkopjéban.

MTI-Eco, 2010. december 8. szerda, 19:02

Az IMF-delegáció tagja, Wes McGrew úgy nyilatkozott: "Sikeresen megállapodtunk a PCL feltételrendszeréről és elfogadásra javasoljuk az IMF vezetőségének".

McGrew tájékoztatása szerint először köthet az IMF ilyen típusú szerződést, amely nem párosul az IMF-hitelek hagyományos, szigorú feltételrendszerével. "Ez tükrözi Macedónia egészséges gazdaságpolitikai múltját, azaz az eladósodottság és az infláció alacsony szintjét" - tette hozzá.

Amennyiben az IMF igazgatótanácsa is rábólint az ügyletre, akkor Macedónia számára az idén 400 millió, jövőre 80 millió eurós összeg lehívására nyílik lehetőség. Dominique Strauss-Kahn, az IMF vezérigazgatója közleményben üdvözölte Macedónia döntését, hogy "ezzel az eszközzel növeli a nemzetközi közvélemény országba vetett bizalmát".

A készenléti hitelkeret fenntartásának alapja a kormány gazdasági programja lenne, amely egyebek között 2,5 százalékos költségvetési hiányt irányoz elő 2011-re, valamint a meglévő árfolyampolitika fenntartása melletti elkötelezettség.

Macedónia pénzügyminisztere, Zoran Sztavreszki a sajtótájékoztatón elmondta, a hitelkeret jobb lehetőséget biztosítana az ország számára eurókötvény-kibocsátási politikájának alkalmazására. A hitelkeretről pénzt csak "szükség esetén" hívnának le - tette hozzá Sztavreszki.

A macedón jegybank elnöke, Petar Goszev kifejtette: a hitelkeret "tartalék lehetőség, mivel a gazdasági világválság kockázatai még fennállnak".

A macedón gazdaság 2009-ben 0,7 százalékkal zsugorodott. A kormány válságkezelő intézkedéseinek hatására azonban - a jegybank számításai szerint - a macedón GDP az idén 0,6, jövőre 2-3 százalékkal bővülhet. A balkán országban az infláció az idén 1,6 százalék, 2011-ben 3 százalék alatt lehet.