Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kartúmi kormány az országot fenyegető gazdasági összeomlás elkerülése érdekében a múlt hónapban leértékelte a nemzeti valutát és megszorító intézkedéseket hozott.

A kelet-afrikai ország gazdasága azt követően gyengült meg jelentősen, hogy Dél-Szudán 2011-es kiválásával az ország elveszítette olajtermelésének háromnegyedét.

Szudánban magas az infláció (szeptemberben mintegy 68 százalékot mértek), miközben már hosszabb ideje szigorúan korlátozzák a készpénzfelvételt. A jegybank októberben 29-ről 47,9-re gyengítette a szudáni fontot az amerikai dollárhoz képest.

Szudán a készpénzhiány enyhítése céljából külföldről importál új bankjegyeket. Ezek első szállítmánya már megérkezett és további három várható a közeljövőben - mondta el egy szudáni illetékes a Reuters hírügynökségnek.

Szakértők rámutattak arra, hogy az ország egyre komolyabb likviditási gondokkal küzd, az infláció magas, általános a bankrendszerrel szembeni bizalomhiány, miközben a központi bank tartalékait éli fel, hogy védje a fontot.