Orbán Viktor miniszterelnök "depolitizálni" akarja Budapestet annak érdekében, hogy a balliberálisnak elkönyvelt magyar főváros ne veszélyeztesse a Fidesz 2018-as és 2019-es választási győzelmét - írja a Népszabadság. Ezért vették elő a kerületek összevonásáról szóló tervet.

A napilap úgy tudja, hogy az asztalon van még az a 2011-es elképzelés is, amely szerint a kerületek élén nem választott polgármesterek, hanem kormánymegbízottak, azaz egyfajta helytartók lennének.

Az biztosnak látszik, hogy a kormányfő nem támogatna olyan átalakítási változatot, amelyben a kerületek élén erős polgármesterek állnának. Ezzel szemben a lehető legnagyobb központosítást mellett állhat.

A Népszabadságnak korábban a Fideszhez közeli források azt mondták, hogy Boross Péter volt miniszterelnök évekkel ezelőtt szorgalmazta a Horthy-rendszerben működött budapesti közigazgatáshoz hasonló rendszer újjáélesztését.

A lap találgatása szerint ha Orbán Viktor felköltözik a Várba, akkor a korábbinál is nagyobb fogékonyságot mutathat az ilyen szimbolikus ötletekre. Annál is inkább, mert ez politikai hasznot is hozhat neki.