Két éve nem látott lassulás az euróövezetben

Szeptemberben két éve a leglassúbb ütemben nőtt az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménye az IHS Markit londoni gazdaságkutató intézet felmérése szerint - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2018. október 1. hétfő, 10:46
Fotó: Pixabay

Szeptemberben a euróövezet feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexének (BMI) végleges értéke 53,2 pontra csökkent az előző havi 54,6 pontról. A szeptemberi végleges érték kisebb lett az 53,3 pontos előzetes adatnál.

A mostani szeptemberi feldolgozóipari BMI a legalacsonyabb 2016 szeptembere óta. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a csökkenését jelzi.

A szeptemberi BMI csökkenéséhez az új exportmegrendelések öt éve legnagyobb mértékű visszaesése járult hozzá. A gazdálkodók egy éves kilátásokról alkotott véleménye három éve a leggyengébbnek bizonyult az amerikai-kínai kereskedelmi ellentétek elmérgesedése és a Brexit-tárgyalások miatt. Az új munkahelyek létesítésének üteme 2017 februárja óta a leglassúbbnak bizonyult.

Az euróövezetben szeptemberben a legmagasabb feldolgozóipari BMI értéket Hollandia érte el 59,8 ponttal, ami háromhavi csúcs. Írországban 56,3 pont lett a BMI, kéthavi csúcs. Ausztriában pedig 55,0 pont, ami viszont 23 hónapja a legalacsonyabb érték. Németországban 53,7 pontra, 25 hónapja a legalacsonyabbra csökkent a BMI. Görögországban 53,6 pont, Franciaországban 52,5 pont, Spanyolországban 51,4 pont, Olaszországban 50,0 pont lett a feldolgozóipari BMI szeptemberben.

"Az európai feldolgozóipar a harmadik negyedév végén ismét alacsonyabb sebességfokozatba kapcsolt" - kommentálta a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza. "Az év elején tapasztalt dinamikus növekedés nagyon hamar két éve a leggyengébb teljesítményre váltott át szeptemberre az exportmegrendelések és a munkahelyteremtés növekedés leállása miatt" - mutatott rá.

Elmondta: kereskedelmi szempontból a felmérés öt éve a legrosszabb eredményeket hozta azzal párhuzamosan, ahogy a megrendelések a 2017 végén tapasztalt rekordnövekedésről szeptemberre közel stagnálásra lassultak le. A kilátások mérlegelése alapján a legrosszabb viszont még hátravan. Az üzleti bizalom hároméves mélypontra csökkent az új megrendelések lassulása miatt.

A kép forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK