A gazdasági növekedés jelentős csökkenésével számol a 2019-es lengyel költségvetés - derül ki a Business Insider Polska beszámolójából. A GDP mindössze 3,8 százalékkal mehet fel az idei öt százalék körüli tempó után. A fogyasztói árak az elmúlt évek nulla emelkedése után 2,3 százalékkal nőhetnek, miközben nyolcszázalékos nominális bér- és nyugdíjemeléssel számolnak.

Az államháztartás deficitjét a GDP 1,8 százalékára tervezik, ám az ING Bank szakértője szerint a hiány ennél 0,2-0,4 százalékponttal magasabb lesz. Szerinte az adatok kicsi kozmetikázásával a következő választások előtt akar kedvezőbb képet festeni magáról a Jog és Igazságosság (PiS) kormánya.

A kormány hangsúlyozza, hogy folytatják a szociális költekezést, így például a többgyermekesek családi pótlékát emelő Család 500+ programot. Emellett megvalósítják a Jó kezdet tervet, amelyben az iskolaév elkezdésekor gyermekenként 300 zlotyt (23 ezer forint) tesznek az emberek zsebébe.

A vállalkozásoknak bizonyos feltételek mellett tb-kedvezménnyel akarnak kedveskedni. A nyugdíjakat az orvosságokhoz és egészségügyi eszközökhöz való hozzájárulással egészítik ki azoknál, akik betöltötték 75. évüket. Bizonyos esetekben 15 évig hozzájárulnak a lakbérekhez

A fotó forrása: Pixabay