Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Legutóbb a The Hill című lap adott hírt arról, hogy bizonytalan Priebus és Bannon jövője a Fehér Házban. Korábban több más sajtóorgánum hasonló várakozásokról írt - írja az MTI. Az elnöki hivatal meg nem nevezett tanácsadóira hivatkozó friss tudósítás szerint hatalmi harcok folynak a Fehér Ház munkatársai között, s bár Trump nagyobb átalakításokat tervez, egyelőre nem tudni, ezekre mikor kerül sor.

Steve Bannont, a Breitbart News című jobboldali portál korábbi főszerkesztőjét úgy tartották számon, hogy nagy befolyása van az elnök döntéseire, ám a héten Trump elmozdította a Nemzetbiztonsági Tanácsban betöltött tisztségéből. A The Hill utalt arra, hogy Bannonnak komoly nézetkülönbségei vannak Trump másik tanácsadójával, Jared Kushnerral, aki egyúttal az elnök veje.

Az amerikai sajtóban - például a Politico című lapban vagy a The New York Timesban - megjelent tudósítások szerint az utóbbi hetekben a hatalmi harc Kushner javára látszik eldőlni. A The New York Times csütörtökön hosszas elemzést is szentelt a témának: arról írt, hogy kibékíthetetlen, felfogásbeli ellentét van Bannon és Kushner között, s a héten Steve Bannon "demokratának" titulálta a republikánus elnök vejét. Nem egyszerűen személyes ellentétről van szó - szögezte le a Times -, hanem két világképről, s Jared Kushner szerint Bannon megosztó politikai kezdeményezései, például a beutazási tilalomról vagy a korábbi elnök, Barack Obama környezetvédelmi intézkedéseinek visszaszorításáról, kifejezetten ártanak Trump megítélésének.

A The New York Times elemzése szerint hasonlóképpen éles a különbség a követendő külpolitikában is. Steve Bannon tanácsai szerint az amerikai kormányzatnak tartózkodnia kellene a külföldi szerepvállalástól, és például Szíriában sem kellene beavatkoznia a polgárháborúba, Kushner viszont az intervenció híve a közel-keleti térségben.

A The New York Times szerint Reince Priebusban Trump bizalma az egészségbiztosítási törvénytervezet megbukásakor ingott meg, az elnök ugyanis nagyrészt a kabinetfőnököt okolta a kudarcért. A múlt héten Katie Walsh helyettes kabinetfőnök már távozott a posztjáról.