Két elmozdíthatatlannak gondolt emeber is távozhat Trump mellől

Amerikai sajtóhírek szerint Donald Trump elnök azt fontolgatja, hogy meneszti Reince Priebus kabinetfőnököt és Steve Bannon stratégiai főtanácsadót (képünkön).
Szabó Zsuzsanna, 2017. április 7. péntek, 20:18
Fotó: MTI/EPA

Legutóbb a The Hill című lap adott hírt arról, hogy bizonytalan Priebus és Bannon jövője a Fehér Házban. Korábban több más sajtóorgánum hasonló várakozásokról írt - írja az MTI. Az elnöki hivatal meg nem nevezett tanácsadóira hivatkozó friss tudósítás szerint hatalmi harcok folynak a Fehér Ház munkatársai között, s bár Trump nagyobb átalakításokat tervez, egyelőre nem tudni, ezekre mikor kerül sor.

Steve Bannont, a Breitbart News című jobboldali portál korábbi főszerkesztőjét úgy tartották számon, hogy nagy befolyása van az elnök döntéseire, ám a héten Trump elmozdította a Nemzetbiztonsági Tanácsban betöltött tisztségéből. A The Hill utalt arra, hogy Bannonnak komoly nézetkülönbségei vannak Trump másik tanácsadójával, Jared Kushnerral, aki egyúttal az elnök veje.

Az amerikai sajtóban - például a Politico című lapban vagy a The New York Timesban - megjelent tudósítások szerint az utóbbi hetekben a hatalmi harc Kushner javára látszik eldőlni. A The New York Times csütörtökön hosszas elemzést is szentelt a témának: arról írt, hogy kibékíthetetlen, felfogásbeli ellentét van Bannon és Kushner között, s a héten Steve Bannon "demokratának" titulálta a republikánus elnök vejét. Nem egyszerűen személyes ellentétről van szó - szögezte le a Times -, hanem két világképről, s Jared Kushner szerint Bannon megosztó politikai kezdeményezései, például a beutazási tilalomról vagy a korábbi elnök, Barack Obama környezetvédelmi intézkedéseinek visszaszorításáról, kifejezetten ártanak Trump megítélésének.

A The New York Times elemzése szerint hasonlóképpen éles a különbség a követendő külpolitikában is. Steve Bannon tanácsai szerint az amerikai kormányzatnak tartózkodnia kellene a külföldi szerepvállalástól, és például Szíriában sem kellene beavatkoznia a polgárháborúba, Kushner viszont az intervenció híve a közel-keleti térségben.

A The New York Times szerint Reince Priebusban Trump bizalma az egészségbiztosítási törvénytervezet megbukásakor ingott meg, az elnök ugyanis nagyrészt a kabinetfőnököt okolta a kudarcért. A múlt héten Katie Walsh helyettes kabinetfőnök már távozott a posztjáról.

HOZZÁSZÓLÁSOK