Két év börtön a vasárnapi boltzár megszegőire

Meglehetősen komplikált vasárnapi nyitva tartási tilalmi rendszer vezethetnek be Lengyelországban. Valójában teljes lesz a tilalom, amely alól sokféle módon lehet részleges vagy teljes kivételt kapni. Aki viszont szabálytalanul kinyit, mehet a börtönbe.
Napi.hu, 2016. október 7. péntek, 18:21
Fotó: Napi.hu

Már a lengyel parlament előtt van a vasárnapi zárva tartásról szóló törvény tervezete. A jogszabály abból indul ki, hogy az üzleteknek a hét utolsó napján zárva kell tartaniuk, ám a részletek már nem ennyire egyszerűek - derül ki a Gazeta.pl cikkéből.

Az alkalmazottak nem dolgozhatnak, akár főállásúak, akár megbízási szerződéssel végzik a munkájukat, a kis boltok tulajdonosai viszont hét végén is beállhatnak a pult mögé. A tilalom a hagyományos és az internetes boltokra is vonatkozik, továbbá érinti a logisztikai tevékenységeket is.

Csak semmi csomagolás, kérem

Az utóbbiak alatt a palackozás, a csomagolás, a rakodás, sőt a leltározás is értendő. Itt máris van egy kivétel: azokkal az árukkal és szolgáltatásokkal szabad foglalkozni, amelyek az emberek mindennapi életéhez szükségesek. Ilyen az áramellátás vagy a benzin, a sajtótermékek, illetve a gyorsan romló élelmiszerek értékesítése.

Sajátos módon a munka tilalma részben a hétfőre is vonatkozik, ugyanis a 24 órára vonatkozó rendelkezés kezdő időpontja vasárnap reggel 6 óra. Így a hétfő első negyedén sem lehet dolgozni. A húsvét előtti nagyszombaton, és karácsonykor legfeljebb 14 óráig megengedett a munka, ugyanakkor az ünnepek előtti vasárnapokon nyitva lehetnek a boltok.

Így január, június és augusztus utolsó, illetve július első vasárnapján nem érvényes a boltzár.

Süti és kegytárgyak

A kivételek másik csoportját a termékekhez kötik. Saját készítésű süteményeket, pékárukat csak 13 óráig lehet árusítani a cukrászdákban és a pékségekben. Szabad az interneten árusítani olyan termékeket, amelyek nem termelői tevékenységek eredményei. Az nem derült ki, hogy ez alatt mit értenek a törvény szövegezői.

A kicsi, maximum 50 négyzetméteres virágárusító helyek nyitva lehetnek, ha forgalmuk 30 százaléka virágeladásból származik. Szabad kereskedni az emlék- és a kegytárgyakkal - itt is él a 30 százalékos szabály.

Pincében nem

És folytatódnak a kivételek. Nyitva lehetnek a maximum 25 négyzetméteres miniboltok, amennyiben vasúti vagy buszpályaudvarokon vannak. Az ennél nagyobb, maximum 50 négyzetméteres üzletek ugyanezeken a helyeken akkor működhetnek, ha a közlekedési eszközökre szóló jegyeket, dohánytermékeket, sajtótermékeket, szerencsejátékot (lottó, totó) is kínálnak. Természetesen forgalom legalább 30 százalékának erejéig.

Fura feltétel, hogy a boltok csak földszintesek lehetnek. Nem lehet pincéjük vagy emeletük. A forgalmukról egyébként előzetesen nyilatkozniuk kell majd.

Megengedett a kereskedelem a gyógyszertárakban, a vámmentes övezetekben, a hotelek boltjaiban és a kiemelt turisztikai pontokon.

Elrettentő szigor

Végül kiderül az is, hogy a törvény alkotói kemény kezű emberek. A javaslat szerint a boltzár megszegőire pénzbüntetés vagy két évig terjedő szabadságvesztés várhat, ha a parlament egyetért ezzel a részlettel.

A kiskereskedelmi ágazat vezetői munkahelyet tízezreinek elvesztésére figyelmeztetnek a boltzárral összefüggésben. Bizonyára emlegetni fogják a magyar tapasztalatokat, amelyek szerint a vasárnapi boltzár idején éppen a kis boltok szűntek meg, miközben a nagyokban péntekre és szombatra terelődött - tömegnyomor formájában - a vasárnapi forgalom.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

foldnyuzo, 2016.10.10 11:37

@Dakota Summer:
Megint összehordasz hetet havat. angol rasszizmus a lengylekkel szemben? ez vicc kategória. A gondolkodásmód az angol szabadelvűség és a vallási megszállottság konfliktusa talán, semmi rasszizmus csak ideológia.
A lengyelek éppen ezzel a törvénnyel akarják magukat megállítani a fejlődés útján. Ahol a vallás diktálhat az emberek életmódját illetően az nem jó!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Hajnalka_vagyok, 2016.10.10 11:36

@Dakota Summer: "Európa egyik legvallásosabb nemzete"

sokra is mentek vele az elmult harom evszazadban...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dakota Summer, 2016.10.10 11:13

@foldnyuzo: Szegény, önsorsrontó lengyelek, akik megtriplázták a GDP-jküket a rendszerváltás óta. :P
Ahol még vannak gyerekek, nem csökken érdemben a népesség, akik bekerültek az EU elitjébe. :P

Az meg, hogy az angol rasszizmust idokoltnak látod, magáért beszél. Ti bolsik ilyenek vagytok: ha egy nemzet nem támogatja hagymázos marhaságaitokat, akkor a legszélsőségesebb rasszista megnyilvánulásokra vagytok képesek azzal a nemzettel szemben. Lásd még russzofóbia.

Ez sem új keletű dolog: gondoljunk csak a szovjet antiszemitizmusra, amely fellángolt azt követően, hogy Izrael a nyugati demokráciát választotta. :P
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.10.10 11:02

@Dakota Summer:
Nem korszakhatár az Urbárium, hanem maga a középkor, kelet itt tartott még amikor Angliában elkezdődött az ipari forradalom!
Te nem ismered a vallási bigottságot. Hittanon a tisztelendő atya még mindenféle borzalmakkal riogatta a gyerekeket a vasárnapi munkáról, engem is. A lengyelek még inkább itt tartanak, az egyház legalábbis. Viszont jól megy a lengyel nőket abortáló orvosoknak a szomszéd országokban.
Különös egy ország hidd el, önsorsrontó nemzet!
Nem véletlenül utálják őket az angolok!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dakota Summer, 2016.10.10 10:27

@foldnyuzo: A lengyelek misére járnak vasárnap, szivem, Európa egyik legvallásosabb nemzete.

Ehhez nem kell a boltzár, ráadásul a mise kb. egy órán át tart. Emiatt aligha kellene egész vasárnapra bezárni. :)

Az ugyan nem vágom, hogy Nálad miért éppen az urbárium a korszakhatár. :P
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html