Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Már a lengyel parlament előtt van a vasárnapi zárva tartásról szóló törvény tervezete. A jogszabály abból indul ki, hogy az üzleteknek a hét utolsó napján zárva kell tartaniuk, ám a részletek már nem ennyire egyszerűek - derül ki a Gazeta.pl cikkéből.

Az alkalmazottak nem dolgozhatnak, akár főállásúak, akár megbízási szerződéssel végzik a munkájukat, a kis boltok tulajdonosai viszont hét végén is beállhatnak a pult mögé. A tilalom a hagyományos és az internetes boltokra is vonatkozik, továbbá érinti a logisztikai tevékenységeket is.

Csak semmi csomagolás, kérem

Az utóbbiak alatt a palackozás, a csomagolás, a rakodás, sőt a leltározás is értendő. Itt máris van egy kivétel: azokkal az árukkal és szolgáltatásokkal szabad foglalkozni, amelyek az emberek mindennapi életéhez szükségesek. Ilyen az áramellátás vagy a benzin, a sajtótermékek, illetve a gyorsan romló élelmiszerek értékesítése.

Sajátos módon a munka tilalma részben a hétfőre is vonatkozik, ugyanis a 24 órára vonatkozó rendelkezés kezdő időpontja vasárnap reggel 6 óra. Így a hétfő első negyedén sem lehet dolgozni. A húsvét előtti nagyszombaton, és karácsonykor legfeljebb 14 óráig megengedett a munka, ugyanakkor az ünnepek előtti vasárnapokon nyitva lehetnek a boltok.

Így január, június és augusztus utolsó, illetve július első vasárnapján nem érvényes a boltzár.

Süti és kegytárgyak

A kivételek másik csoportját a termékekhez kötik. Saját készítésű süteményeket, pékárukat csak 13 óráig lehet árusítani a cukrászdákban és a pékségekben. Szabad az interneten árusítani olyan termékeket, amelyek nem termelői tevékenységek eredményei. Az nem derült ki, hogy ez alatt mit értenek a törvény szövegezői.

A kicsi, maximum 50 négyzetméteres virágárusító helyek nyitva lehetnek, ha forgalmuk 30 százaléka virágeladásból származik. Szabad kereskedni az emlék- és a kegytárgyakkal - itt is él a 30 százalékos szabály.

Pincében nem

És folytatódnak a kivételek. Nyitva lehetnek a maximum 25 négyzetméteres miniboltok, amennyiben vasúti vagy buszpályaudvarokon vannak. Az ennél nagyobb, maximum 50 négyzetméteres üzletek ugyanezeken a helyeken akkor működhetnek, ha a közlekedési eszközökre szóló jegyeket, dohánytermékeket, sajtótermékeket, szerencsejátékot (lottó, totó) is kínálnak. Természetesen forgalom legalább 30 százalékának erejéig.

Fura feltétel, hogy a boltok csak földszintesek lehetnek. Nem lehet pincéjük vagy emeletük. A forgalmukról egyébként előzetesen nyilatkozniuk kell majd.

Megengedett a kereskedelem a gyógyszertárakban, a vámmentes övezetekben, a hotelek boltjaiban és a kiemelt turisztikai pontokon.

Elrettentő szigor

Végül kiderül az is, hogy a törvény alkotói kemény kezű emberek. A javaslat szerint a boltzár megszegőire pénzbüntetés vagy két évig terjedő szabadságvesztés várhat, ha a parlament egyetért ezzel a részlettel.

A kiskereskedelmi ágazat vezetői munkahelyet tízezreinek elvesztésére figyelmeztetnek a boltzárral összefüggésben. Bizonyára emlegetni fogják a magyar tapasztalatokat, amelyek szerint a vasárnapi boltzár idején éppen a kis boltok szűntek meg, miközben a nagyokban péntekre és szombatra terelődött - tömegnyomor formájában - a vasárnapi forgalom.