Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Rendkívül súlyosnak látja Kína pénzügyi helyzetét Kyle Bass befektetési menedzser - derült ki abból a leveléből, amelyben cége, a Hayman Capital Management LP ügyfeleihez fordult. Szerinte az ország devizatartalékai máris elmaradnak attól a szinttől, amely lehetővé tenné, hogy "korlátlan ideig" támogassák a jüan árfolyamát. Eközben a bankrendszeren óriási lyuk tátong.

A Hayman több milliárd dolláros befektetéssel játszik arra, hogy a kínai valuta, illetve a hongkongi dollár árfolyama esni fog - derült ki a Wall Street Journal (WSJ) cikkéből. Ezt az igen kockázatos befektetést indokolhatja Bass sejtése, miszerint a pekingi vezetés immáron legfeljebb 2,2 ezer milliárd dollárnyi likvid, azaz könnyen megmozgatható devizatartalékkal rendelkezik.

Nem mondanak igazat?

Ez élesen ellenmond a kínai jegybank hivatalos adatának, amely szerint január végén 3,23 ezer milliárd dollár lapult a kasszában. A dallasi hedge-fund-menedzser várakozásai visszhangozzák a piaci aggodalmakat: egyre nagyobb a bizonytalanság akörül, hogy valójában milyen eszközökkel is rendelkeznek a pekingi döntéshozók a jüan értékének védelmére.

Az elmúlt hónapok jelentős tőkekiáramlást hoztak. A befektetők attól tartanak, hogy gyors jüanleértőkelődés kezdődhet, ami leradírozná kínai vagyonuk értékét, továbbá felpörgethetné a valutaháborút, azaz jegybankok egymással versenyző devizaleértékelését. Emellett a kínai áruk olcsóbbá válásával újabb deflációs hullámot indítana el, ami viszont lassítaná a gazdasági növekedést.

Nagy a titkolózás

Bass kétségeit alátámaszthatja, hogy Kína nem közli külföldi devizatartalékai összetételét, amivel utat nyit a találgatások előtt. A hivatalos adatok szerint a 2014 közepén elért csúcshoz képest 19 százalékkal mérséklődött a tartalék, ám nem tudni, milyen befektetésekben van a pénz, és milyen gyorsan lehetne ezekből forrásokat felszabadítani.

A menedzser, aki szépen keresett azon, hogy nyolc éve előre látta az USA ingatlanpiacának összeomlását, és erre játszó üzleteket kötött, egyértelműen fogalmaz. Az a vélekedés, hogy Kínának évekre elegendő tartalékai vannak a jüanvásárlásokra, félrevezető - szögezi le.

A pekingi vezetés teljesen a falhoz szorult. Ez az egyik oka annak, hogy különösen érzékenyen reagál minden olyan megjegyzésre, amely a devizatartalékok nagyságát firtatja, illetve felveti a lehetőségét egy súlyos pénzügyi-gazdasági válság kirobbanásának (hard landing).

Óriási kockázatot vállalnak

A WSJ értékelése szerint Bass 11 oldalas levele egy azoknak az állásfoglalásoknak a sorában, amelyek megkérdőjelezik a kínai gazdaság egészségi állapotát, illetve a gazdaságirányítás lehetőségeit arra, hogy elhárítsa a jüan jelentős leértékelődését. A szakértő több mint két éve először fordult cége ügyfeleihez - ez növelheti megszólalása súlyát.

A toztatásra azt követően szánták el magukat, hogy tanulmányozták a kínai bankrendszer állapotát.Haynan tavaly eladta befektetései nagyját, hogy pénzét az ázsiai valuták értékének csökkenésére játszó üzletekbe fektesse. Ilyen nagy átalakítást a 2008-as ingatlanpiaci összeomlást megelőző, később szép hasznot hozó ügyletek megkötése óta nem hajtottak végre.

Fekete lyuk

Ebből kiderült, hogy megdöbbentően megugrott a hitelezés az országban. Az elemzés alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a behajthatatlan hitelállomány jelentősen nőni fog, ami végül arra kényszeríti a pekingi vezetést, hogy óriási tőkeinjekcióval tegye rendbe a pénzintézeteket.

Bass levele szerint a bankrendszer értéke elérte a GDP 340 százalékát és a kínai jegybanknak 10 ezer milliárd dollárnyi jüan befektetéssel kell majd feltőkésítenie a bankokat. A kínai pénzintézeti szektor vesztesége a rossz hitelek bedőlése miatt ötszöröse lesz annak, amennyit az USA bankjai buktak a pénzügyi válságban.

Elszáll a jüan ereje

A döntéshozóknak persze vannak szokványos eszközeik is a helyzet rendezésére: csökkenthetik a kamatokat, felhasználhatják a devizatartalékokat, ám ezek kevesek lesznek. A megoldás túlnyomó részben a jüan jelentős leértékeléséből fakad majd. Az 10 ezer milliárdos pénznyomtatás nyomán a kínai valuta elvesztheti értéke 30 százalékát a dollárral szemben.

Nem biztos, hogy bejön a jóslat

Más befektetők egyelőre nem látják ilyen sötéten a helyzetet. Inkább arra figyelnek, milyen tempóban áramlik ki a tőke a kínai gazdaságból. Ha számos további olyan hónap következik, mint az elmúlt kettő, amelyekben 100 milliárd dollár körüli tőke távozott az országból, akkor elkezdhetünk aggódni - véli Maziar Minovi, a Goldman Sachs vezető beosztású közgazdásza.

Bass jóslatai sem jöttek be mindig. Például öt évvel ezelőtt úgy vélte, hogy egy jókora pénzügyi válság közepette összeomlik a japán államkötvénypiac. Ehelyett a szigetország tízéves papírjai a héten a soha nem látott brutális keresletnek köszönhetően negatív hozammal forogtak. A Bloomberg értesülése szerint a Hayman Capital tavaly mindössze 1,7 százalékos hozamot ért el ügyfelei pénzén.