Két év nyomorúság és defláció - Itt az új jóslat

Merész jóslattal álltak elő a legnagyobb dán bank, a Danske Bank elemzői: a forint gyengülése ellenére az év végére defláció lesz Magyarországon, azaz csökkenni fognak a fogyasztói árak.
Napi.hu, 2014. február 8. szombat, 16:00
Fotó: Napi.hu

A makroadatok sorát hozzák nyilvánosságra a következő héten a kelet-közép-európai országok: a januári inflációs jelentés mellett napvilágra kerülnek az előzetes 2013. negyedik negyedéves GDP-adatok is - írja a balknas.com hírportál. Az utóbbiakat Csehországtól, Lengyelországtól, Magyarországtól és Romániától várják az elemzők. Kiderülhet belőlük, hogy megerősödött-e a régió gazdaságának fellendülése az elmúlt év végén.

Ami az árakat illeti, ez ügyben várhatóan nem változik a térség államairól egy ideje kialakult kép: a legtöbb országban nem az infláció, hanem a defláció kialakulása jelenti a legnagyobb veszélyt - derül ki a Danske Bank elemzéséből. A leghatározottabb kockázatot Magyarország esetén látják a szakértők. Az elmúlt két hét forinteladásai nyomán ugyan csökkent az általános árzuhanás lehetősége, ám a Danske inflációs modellje ennek ellenére azt jelzi, hogy 2014 későbbi szakaszában bekövetkezhet a defláció.

A dán bank elemzői 0,2 százalékos év/éves árnövekedést jósolnak januárra a decemberi 0,4 százalék után. Lengyelországban szintén mérséklődhet a pénzromlás az egy százalék alatti üteme, Csehországban pedig az államilag szabályozott árak csökkenése vezethet el az infláció jelentős gyengüléséhez.

Langyos növekedés

A halvány áremelkedések mögött részben a sovány fogyasztói kereslet áll. Ebben nem várnak javulást a Danske közgazdászai. A gyenge kereslet megmutatkozhat a GDP-adatokban is. A Cseh gazdaság teljesítményének javulása pusztán a GDP korábbinál kisebb, 0,2 százalékos csökkenésében mutatkozhat meg. Lengyelországban 1,8 százalékos év/éves bővülési adat várható 2013 október-decemberéről a harmadik negyedéves 1,9 százalékos plusz után.

Magyarország azonban piros pontot kaphat. A harmadik negyedévben feljegyzett 1,8 százalékos pluszt 2,5 százalékos növekedés követhette az év utolsó három hónapjában. A Danske elemzői összességében úgy gondolják, hogy a kelet-közép-európai régió gazdaságai gyengécskék maradnak, még legalább két évig potenciális bővülési lehetőségük alatt teljesítenek. Az infláció egyelőre nem közelíti meg a hivatalos célértékeket.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MegaLaciBacsi, 2014.02.11 14:57

@ingyen: Én csak a tényeket és fizikai összefüggéseket, közöltem, ami összeegyeztethetetlen a hivatalos FEMA jelentéssel. A hogyanokra nem nekem kell válaszolni. Csak ötletelni tudnék, de ezt meghagyom a @supersankee féléknek.
De.. pár érdekességet azért tudok. :)
A Securacom 2000-ben fejezte be a tornyok új védelmi rendszerét. Ki volt az igazgatója ennek a cégnek, - aki WTC elektromos védelmi rendszerét beszerelte és üzemeltette? Meglepi: Marvin Bush, az elnök öccse. 1999-2002 között a vezérigazgató pedig, a bush fivérek unokatesója.
(de nem ez a lényeg, hanem a rengeteg közvetlen és közvetett bizonyíték a robbantásokra)
1:03:55-nél foglalkozik ezzel az alább linkelt film is.
http://www.youtube.com/watch?v=MP-Cunho7Ho
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ingyen, 2014.02.11 14:02

érdekes kérdések, de akkor is kéne valami válasz arra a kérdésre, hogy mikor és hogyan juttatták be a robbanóanyagot úgy, hogy senki nem vette észre.
ráadásul iszonyat mennyiségben.
több száz, vagy akár ezer helyre kell egy ilyen épületben robbanóanyagot szerelni, azt bedrótozni (vagy vezeték nélkül?) és mindezt teljes titokban.
mennyi idő ez? hónapokig szerelnének, azalatt tízezer ember jár naponta oda dolgozni.
a kötőelemek, melyeket robbantani kéne mind álmennyezet alatt vannak, csövek mögött, stb. meg kell bontani, hogy adaférjenek.
a robbanóanyag szigorúan könyvelt, őrzött anyag, akárkik nem férhetnek hozzá.
kik szerelték volna be? CIA? más ügynökség? robbantó cég?
és itt a saját városukban, saját nevezetes épületüket, saját honfitársaikat kellett volna robbantaniuk. kiadható ilyen parancs? végrehajtja ezt ennyi ember? és senki nem beszél? ennyi ideig?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MegaLaciBacsi, 2014.02.11 12:37

@rigolya: "A termithez szükséges anyagok és a reakció beindításához szükséges hőfok előállhatott a tűzben." Vegyük úgy hogy ezt a butaságot meg sem láttam.
De.. A helyszínen nanotermitet találtak. Niels Harrit a kémiai tudományok doktora is vizsgálta a helyszínen talált piros-szürke port: "A vörös anyagszemek vastagsága mintegy 100 NANOméter és főleg vasoxidból áll, míg a tiszta alumínium szerkezetileg vékony szeletekből épül fel. Vasoxid és alumínium nagyon jól összekeveredve képezi a piros, sűrű anyagot."
Ez az anyag, ugye nem fordulhatott elő csak úgy??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mecsabesz, 2014.02.11 11:10

@lauda: Pont ezt mondom én is, hogy irányított robbantás volt, robbanó anyagok voltak elhelyezve: nanotermit, mert ha a torony le is dőlt volna a repülőktől, akkor is oldal irányba kellett volna eldőlnie a becsapódás helyénél.

Nyugodtan ki kísérletezheti mindenki: vegyen egy 1 m hosszúságú vasdarabot, egyik végit Co lángszóróval kezdje égetni, csak az a vége fog megolvadni ahol éri a láng, a többi része hőtágulást szenved, de megfoghatom anélkül a másik végét, hogy megégetném a kezem, a WTC tornyok 110 méter magasak voltak, az egész acél szerkezet nem szenvedett hőtágulást sem, simán állnia kellett volna.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MegaLaciBacsi, 2014.02.11 10:04

@VoIe: Az útszéli stílustalanságod alapján nem csodálkozom, hogy nem tudtál itthon érvényesülni, inkább londonban mosogatsz, a dühödet meg itt vezeted le.
Ha végignézed amiket írtam, akkor találsz elég bizonyítékot (bár értelmezni lehet nem tudod, ez egy picit bonyolultabb mint a mosogatórongy kezelése). Ha már hozzászóltál, valószínűleg képben vagy a témában, tehát várom a kérdéseimre a magyarázatot..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html