Két éve nem látott zuhanás az árupiacokon

Csütörtökön közel két éve nem látott mélyrepülést mutattak be a nemzetközi árupiacok, jócskán lefaragva az ez évi - még így is tíz százalék körüli - nyereségükből.
NAPI, 2011. május 5. csütörtök, 18:34
Fotó: Napi.hu

Az eseményt külföldi elemzők főleg a gazdasági növekedés lassulásáról szóló félelmekkel magyarázták, de kézenfekvő oka a dollár hirtelen indult erősödése is, amit az ECB elnökének beszéde indított meg.

A 24 nyersanyagot tartalmazó Standard & Poor's GSCI Index csütörtök késő délután 5,9 százalékos mínuszban volt, ami egy nap leforgása alatt 2009 júniusa óta nem látott mértékű esés, bár később kissé magához tért - írja a Bloomberg.

A zuhanást a nyersolaj, az ezüst és a fűtőolaj vezették, a WTI olaj például New Yorkban 6,3 százalékkal 102,36 dollárra, a Brent Londonban 6,1 százalékkal 113,82-re esett. A réz három hónapos határidős lejárata is négy százalékkal, 8757 dollárra süllyedt, az ezüst 4,8 százalékkal, a spot arany 2,1-el lett olcsóbb.

Az ilyenkor szokásos módon számos szakértő magyarázta az eseményeket, és próbálta előre jelezni a következő napok árait, így sorra születtek a találgatások a 100 dollár alatti olajról, a 8000 dollár alatti rézről és hasonlókról. A nagy nemzetközi befektetési alapok a hírügynökség szerint az április végi adatok szerint felülsúlyozták az árupiacokat, miután az árupiaci indexek december óta minden hónapban megverték a részvény- és kötvénypiacokat egyaránt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2011.05.05 20:46

Az arany hogyhogynem május első munkanapján ketzdett zuhanni, az ezüstre a comex négyszer mel letéti követelményt ( hogy a ksibefektetőknek ki kelljen szállni a túlspekulált longból )..elég egyértelmü, hogy a nagyok úgy látták ( meg a technikai elemzők is mellesleg) hogy túlvett a piac ideje egy esést csimálni.... persze mindezt azért, hogy a csúcson kiszálljanak és a koorekció alján meg beszálljanak, erről szól a történet nem az ezüst meg az arany kereseti- kinálati viszonyáról meg a többi óvodás elemzői maszlagról, hogy most éppen miért esik.. !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html