Az eseményt külföldi elemzők főleg a gazdasági növekedés lassulásáról szóló félelmekkel magyarázták, de kézenfekvő oka a dollár hirtelen indult erősödése is, amit az ECB elnökének beszéde indított meg.

A 24 nyersanyagot tartalmazó Standard & Poor's GSCI Index csütörtök késő délután 5,9 százalékos mínuszban volt, ami egy nap leforgása alatt 2009 júniusa óta nem látott mértékű esés, bár később kissé magához tért - írja a Bloomberg.

A zuhanást a nyersolaj, az ezüst és a fűtőolaj vezették, a WTI olaj például New Yorkban 6,3 százalékkal 102,36 dollárra, a Brent Londonban 6,1 százalékkal 113,82-re esett. A réz három hónapos határidős lejárata is négy százalékkal, 8757 dollárra süllyedt, az ezüst 4,8 százalékkal, a spot arany 2,1-el lett olcsóbb.

Az ilyenkor szokásos módon számos szakértő magyarázta az eseményeket, és próbálta előre jelezni a következő napok árait, így sorra születtek a találgatások a 100 dollár alatti olajról, a 8000 dollár alatti rézről és hasonlókról. A nagy nemzetközi befektetési alapok a hírügynökség szerint az április végi adatok szerint felülsúlyozták az árupiacokat, miután az árupiaci indexek december óta minden hónapban megverték a részvény- és kötvénypiacokat egyaránt.