Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ezzel elhárult az alapvető fontosságú kormányzati hivatalok leállásának veszélye, bár péntekre virradóra öt órán keresztül elvileg leállt a kormányzat. Egyetlen szenátor ugyanis nem volt hajlandó megszavazni a szerdán estére kidolgozott kétpárti törvényjavaslatot.

Trump elnök a törvény aláírása után Twitter-bejegyzésben szögezte le, hogy az amerikai hadsereg "most erősebb lesz, mint valaha". Hozzátette: "szeretjük és szükségünk van a hadseregre, mindent megadtunk neki, még többet is. Ez hosszú idő óta először történt meg".

A kormány működésére megszavazott - egyébként több mint 600 oldalas - törvényben ugyanis a kormányzati működés költségeire szánt összeget megnövelték mintegy 300 milliárd dollárral, amelyet a törvényhozók a Pentagon és a katasztrófa-elhárítási hivatal számára biztosítottak. A kétpárti egyetértéssel elfogadott törvénycsomag két évre biztosítja a kormányzat működését.

A törvényjavaslatot eredetileg péntekre virradóra, éjfélig kellett volna elfogadni, a kormányzat finanszírozására ugyanis csak addig állt rendelkezésre pénz. Rand Paul kentuckyi republikánus szenátor azonban túlzottan pazarlónak vélte a törvénycsomagot, és hosszas beszédekkel próbált elfogadtatni egy általa javasolt módosítást a kiadások felső határáról.

Óriási győzelem

A szenátusban végül éjjel 71:28 arányban elfogadták az eredeti törvényjavaslatot, majd három órával később, hajnalban 240:186 arányban megszavazták a kongresszus alsóházában, a képviselőházban is. Paul Ryan republikánus házelnök "óriási győzelemnek" minősítette a voksolást, kiemelve hogy ez nagy győzelem "egyenruhában szolgálatot teljesítő fiaink és leányaink számára". Ryan hangsúlyozta, hogy bár sem a republikánusok, sem a demokraták a törvényjavaslatban "nem kapták meg mindazt, amit eredetileg akartak, de végül is kétpárti kompromisszumot sikerült elérni".

Nem minden részlet ismert

A szerdán este nyilvánosságra került kétpárti megállapodás minden részlete még nem teljesen ismert, ám az biztos: a törvényhozók úgy állapodtak meg, hogy az egyezségben nem szerepel sem a demokraták által követelt kitétel az úgynevezett DACA-fiatalok helyzetének rendezéséről, sem a Trump által szorgalmazott, az amerikai-mexikói határon felépítendő fal finanszírozásának ügye.

Az amerikai politikai és közbeszédben DACA-nemzedéknek nevezett fiatalok azok, akiket illegális bevándorló szüleik még kisgyermekként hoztak az Egyesült Államokba, itt nőttek fel. Az előző elnök, Barack Obama 2005-ben rendeletet hozott (DACA, azaz Késleltetett Intézkedés a Gyermekkorban érkezettekért), amely védelmet nyújt e fiatalok kitoloncolása ellen. Helyzetük rendezését Donald Trump elnök és a republikánus politikusok elsöprő többsége erős határvédelmi intézkedésekhez és a bevándorlás átfogó reformjához köti.