Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Reuters hírügynökség tengeri szállítmányozók és olajpiaci kereskedők körében végzett felmérése alapján az valószínűsíthető, hogy az OPEC termelése júniusban napi 22,62 millió hordó volt, napi 1,92 millió hordóval kisebb a májusinál.

Messze a legnagyobb mértékben Szaúd-Arábia fogta vissza a termelését, napi egymillió hordóval, napi 7,55 millió hordóra, ami 2002 óta a legkevesebb. Érezhetően csökkentette termelését még egyebek között az Egyesült Arab Emírségek, napi 170 ezer hordóval, Kuvait napi 100 ezer hordóval és Irak napi 250 ezer hordóval - írta az MTI.

Az OPEC és az azon kívüli szövetségeseit tömörítő OPEC+ csoport június elején megállapodott arról, hogy július végéig meghosszabbítják azt a májusban kötött szerződést, amely alapján napi 9,7 millió hordóval csökkentik a termelésüket az olajpiac stabilitásának és az árak alátámasztásának az érdekében a 2018 októberi termelési szintet alapul véve. Ebből az OPEC napi 6,084 millió hordó termeléscsökkentést vállalt magára.

Az OPEC által vállalt termeléscsökkentés 10 tagországra vonatkozik, Irán, Líbia és Venezuela termelését nem veszik figyelembe.

A 10 tagország együttes júniusi termelése a becslések szerint napi 20,16 millió hordóra csökkent a májusi 21,97 millió hordóról.