Az egyik férfit csütörtök délután vette őrizetbe egy különleges rendőri bevetési egység Düsseldorf térségében. Az észak-rajna-vesztfáliai szalafista szubkultúra tagjaként ismert Samir E.-t a török hatóságok tavaly nyáron feltartóztatták a szíriai határvidéken, és visszatoloncolták Amszterdamba, ahonnan az országba érkezett. Ugyanazzal a repülőgéppel szállították vissza, mint Khalid el-Bakraouit, az egyik brüsszeli merénylőt. A török hatóságok azzal gyanúsították őket, hogy az iszlamisták oldalán részt vesznek vagy részt akarnak venni a szíriai polgárháborúban. A német hatóságok most vizsgálják, hogy ismerték-e egymást.

A düsseldorfi ügyészség megerősítette, hogy csütörtökön őrizetbe vettek egy embert, aki ellen egyebek mellett súlyos állam elleni bűncselekmény előkészítésének gyanúja miatt indítottak eljárást. Konkrét terrorveszély nem fenyegetett részéről - tették hozzá.

A Der Spiegel szerint a másik férfit a Hessen tartományi Giessen térségében vették őrizetbe szerda este. Telefonján van két gyanús sms, az egyik tartalmazza Khalid el-Bakraoui nevét, a másik pedig csupán a vége jelentésű fin francia szóból áll, és három perccel azelőtt keletkezett, hogy el-Bakraoui felrobbantotta magát.

Erről az esetről beszámolt pénteken két regionális közszolgálati műsorszolgáltató társaság is, a Südwestrundfunk (SWR) és a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB). Értesülésük szerint egy 28 éves marokkói állampolgárról van szó, akire egy rutinellenőrzés során figyeltek fel a szövetségi rendőrség munkatársai a giesseni pályaudvaron. Kiderült, hogy a férfi ellen a schengeni övezet egészére szóló beutazási tilalom van érvényben Olaszországban és Németországban elkövetett bűncselekmények miatt, és kiderült az is, hogy 2014-ben menedékjogért folyamodott Németországban, és kérelmét elutasították.

Az SWR és az RBB is beszámolt a két gyanús sms-ről is, és tudni véli, hogy a férfi a brüsszeli merényletek előtti órákban kapcsolatba lépett legalább egy emberrel a támadók környezetéből. Ügyét a hesseni tartományi bűnügyi hivatal államvédelmi osztálya vizsgálja. Az esetet tanulmányozta a terrorcselekmények ügyében illetékes szövetségi legfőbb ügyészség is, de egyelőre nem vonta magához az eljárás irányítását.