A várható bikapiacot köszönti legfrissebb írásában Zsiday Viktor befektetési szakember, a Citadella Alap portfóliókezelője. Előrejelzésében bemutatja, hogy az utóbbi hetekben a fejlett piacokon a kötvényhozamok mélypontra estek. Példaként a német  tízéves kötvényeket említi, amelyek hozama az év elején még 0,6 százalékos volt, mára azonban -0,2 százalékra süllyedt ez az érték. A negatív kamat pedig azt jelenti, hogy a befektetők buknak a kötvényeken, azaz fizetnek a kötvényeket kibocsátó államoknak azért, hogy vigyáznak a pénzükre. Zsiday szerint ráadásul a további 10-30 százalékos reálveszteségeket lesz kénytelen elkönyvelni az, aki ilyen kötvényeket vásárol.

A hozamesést a szakember azzal magyarázza, hogy a várakozásoktól elmaradt a globális növekedés, emellett a befektetők tartanak a sokkoktól (például a kínai gazdaságtól, a Brexit hatásaitól, Donald Trump elnökségétől, az esetleges olasz bankcsődöktől, a migrációs válságtól), ezen keresztül pedig az esetleges recessziótól. Emiatt pedig a jegybankok laza monetáris politikát tartanak fent, azaz pénzt nyomtatnak, emellett azt ígérik, hogy ez sokáig így is marad.

Két eset lehetséges

Zsiday szerint ebben a helyzetben két forgatókönyvet tart lehetségesnek. A valószínűbb szcenárió szerinte, hogy a lehetséges sokkok ellenére az az európai és amerikai gazdaság nyugodt növekedésre számíthat az alacsony kamatkörnyezet, a lakossági költekezés, a hitelfelvételi kedv fokozódása miatt. Az alacsony infláció a lakossági jövedelmek lassú növekedéséhez is hozzájárul, így a belső fogyasztás fenntartja majd ezeket a gazdaságokat.

A növekedés miatt a céges nyereségek is emelkedő pályára állnak és a növekedéssel párhuzamosan a vállalati profitok is inkább nőni fognak (szerinte részben Magyarországra is illik ez a kép),  A másik - Zsiday szerint valószínűtlenebb - forgatókönyv szerint valamilyen sokk tényleges összeomlást eredményez, ezt követően pedig a még nagyobb mínuszban süllyednek a kötvényhozamok. Zsiday szerint "egészen addig, amíg deklarált módon is frissen nyomott pénzből történő deficitköltekezéssel meg nem mentik a gazdaságot, és egyben teljesen szét nem inflálják azt".

Ingatlan és részvény lehet a nyerő

A szakember szerint a növekedést jósoló, egyben esélyesebb forgatókönyv alapján bikapiacra van kilátás a tőzsdéken, azaz jöhet az áremelkedés. A bankbetét és az állampapírpiac ugyanis nem lesz alternatíva.

Aki pedig nem akar bukni a befektetésén, azaz "nem akarja, hogy teljesen kifosszák, hogy reálértelemben elvessze a megtakarításait", annak nem lesz más választása: reáleszközöket például részvényt és ingatlant kell vásárolnia és ezekben kell tartania a pénzét. "Azt gondolom, hogy ez a folyamat elindulhat, és ha azt látjuk, hogy a nagy gazdaságok szépen lassacskán elnövögetnek, akkor igen komoly árfolyam növekedés jöhet a tőzsdéken" - véli Zsiday Viktor.