Spanyolországnak nem kell rövid időn belül az EU-hoz fordulnia segítségért, mert az év végéig rendben van államháztartásának finanszírozása és egyelőre senki sem tud pontos előrejelzést adni a 2013-as folyamatokra, amelyek akár jól is alakulhatnak az ország szempontjából - véli Ewald Nowotny, az Európai Központi Bank (ECB) kormányzótanácsának tagja. A madridi kormány hónapok óta húzza az időt, mert tisztában van vele, hogy a támogatásnak kemény feltételei lennének. A spanyolok azzal érvelnek, hogy előbb látniuk kell, mit kér cserébe például az ECB azért, hogy vásárolja a spanyol kötvényeket - leszorítva ezzel azok magas hozamát -, míg az európai jegybank csak a segítségkérés után mondaná el, elégnek tartja-e azokat a megszorításokat, amelyeket Spanyolország eddig végrehajtott.

A spanyol munkanélküliségi ráta 25 százalék, a kiskereskedelmi értékesítések visszaestek a szeptemberi áfaemelés után, a GDP a harmadik negyedévben immár az ötödik egymást követő három hónapos periódusban esett. Nowotny ugyanakkor viszonylag optimista. Szerinte javulnak a gazdasági kilátások, akárcsak a finanszírozási helyzet. Ezért a maga részéről megérti, hogy a kormány igyekszik megőrizni amúgy sem túl széles mozgásterét, ameddig csak teheti.

Győzködik a német kormányt

Nem ilyen engedékeny Görögországgal kapcsolatban, amely november közepére felélheti forrásai maradékát. Az IMF, a Világbank, az OECD és az Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) vezetői, akik csütörtökön találkoznak Angela Merkellel, várhatóan megpróbálják meggyőzni a német kancellárt arról, hogy el kell engedni a görög hitelek egy részét. Enélkül kezelhetetlenné mélyül az ország válsága.

A berlini kormány szóvivője hétfőn kizártnak nevezte az enyhítést. Hasonló nyilatkozatot tett az ECB, amiről Nowotni azt mondta: politikai döntés volt. A banknak meghatározott szabályokhoz kell tartania magát, mivel azonban sürgősen elő kell teremteni a görögöknek szükséges pénzt, ezért a döntéshozóknak nincs sok idejük megvitatni a teendőket.