Két hét maradt a katasztrófáig?

Spanyolországnak van ideje eldönteni, hogy kér-e uniós segítséget költségvetése finanszírozásához, Görögország azonban november közepére fizetésképtelenné válik, ha az EU nem nyúl a hóna alá.
NAPI, 2012. október 30. kedd, 12:59
Fotó: Napi.hu

Spanyolországnak nem kell rövid időn belül az EU-hoz fordulnia segítségért, mert az év végéig rendben van államháztartásának finanszírozása és egyelőre senki sem tud pontos előrejelzést adni a 2013-as folyamatokra, amelyek akár jól is alakulhatnak az ország szempontjából - véli Ewald Nowotny, az Európai Központi Bank (ECB) kormányzótanácsának tagja. A madridi kormány hónapok óta húzza az időt, mert tisztában van vele, hogy a támogatásnak kemény feltételei lennének. A spanyolok azzal érvelnek, hogy előbb látniuk kell, mit kér cserébe például az ECB azért, hogy vásárolja a spanyol kötvényeket - leszorítva ezzel azok magas hozamát -, míg az európai jegybank csak a segítségkérés után mondaná el, elégnek tartja-e azokat a megszorításokat, amelyeket Spanyolország eddig végrehajtott.

A spanyol munkanélküliségi ráta 25 százalék, a kiskereskedelmi értékesítések visszaestek a szeptemberi áfaemelés után, a GDP a harmadik negyedévben immár az ötödik egymást követő három hónapos periódusban esett. Nowotny ugyanakkor viszonylag optimista. Szerinte javulnak a gazdasági kilátások, akárcsak a finanszírozási helyzet. Ezért a maga részéről megérti, hogy a kormány igyekszik megőrizni amúgy sem túl széles mozgásterét, ameddig csak teheti.

Győzködik a német kormányt

Nem ilyen engedékeny Görögországgal kapcsolatban, amely november közepére felélheti forrásai maradékát. Az IMF, a Világbank, az OECD és az Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) vezetői, akik csütörtökön találkoznak Angela Merkellel, várhatóan megpróbálják meggyőzni a német kancellárt arról, hogy el kell engedni a görög hitelek egy részét. Enélkül kezelhetetlenné mélyül az ország válsága.

A berlini kormány szóvivője hétfőn kizártnak nevezte az enyhítést. Hasonló nyilatkozatot tett az ECB, amiről Nowotni azt mondta: politikai döntés volt. A banknak meghatározott szabályokhoz kell tartania magát, mivel azonban sürgősen elő kell teremteni a görögöknek szükséges pénzt, ezért a döntéshozóknak nincs sok idejük megvitatni a teendőket.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nyaa80, 2012.10.30 16:40

Ez a görög dráma rendkívül jó módja a főleg német adófizetők vég nélküli megcsapolásának...ergo ezt addig fent fogják tartani, amíg lehet..dehogy lesz itt katasztrófa..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zolko_123, 2012.10.30 14:32

Kêrjenek hitelt az IMF-tol ... hi hi hi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2012.10.30 14:11

Nyugi, majd megsegíti az EU a görögöket. Nemcsak most, hanem a következő években még legalább tízszer.

Politikai okokból nem engedheti meg az EU, hogy Görögország bedőljön, kerül, amibe kerül. Persze ezt a görögök is tudják, ezért csak ímmel-ámmal fognak takarékoskodni és megszorítani.

A spanyolok hasonló helyzetben vannak, mint mi: ők is taktikáznak, mint Orbán, minél jobb feltételeket akarnak kicsikarni az EU-tól.

Igazuk van: ameddig nem szorít a cipő, nem kell szaladni könyörögni a pénzeszsákoknak, mert különben mindenbe belepofáznak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html