Két hetet kapott Kárpátalja kormányzója

A többi ukrajnai megye vezetőjéhez hasonlóan Valerij Luncsenko, Kárpátalja napokban kinevezett új kormányzója is két hetet kapott Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnöktől a szerdai kijevi kormányülésen arra, hogy megnyugtató módon rendezze a személyi kérdéseket a vezetésére bízott megye végrehajtó hatalmi szerveiben.
MTI, 2014. március 5. szerda, 14:13
Fotó: Napi.hu

A tanácskozáson a kormányfő a többi között hangsúlyozta: az ukrajnai megyék vezetőinek most gyakorlatilag az a feladatuk, hogy újjászervezzék az egész irányítási rendszert. Emlékeztetett: az emberek gyors és egyértelmű változásokat várnak - adta hírül a mukachevo.net munkácsi hírportál.

A jelentés szerint Jacenyuk felszólította a megyék kormányzóit, hogy "keményen, gyorsan és hathatósan tegyenek rendet a végrehajtó államhatalmi szervekben." A miniszterelnök két hetet adott a megyei vezetőknek arra, hogy megtegyék személyi javaslataikat a járási állami közigazgatási hivatalok elnöki tisztségeinek betöltésére.
"Sürgős a feladat, mégis olyan embereket kell kinevezni a vezetői tisztségekbe, hogy később ne kelljen velük szemben az ügyészségnek eljárnia bűncselekmények elkövetése miatt" - mutatott rá Arszenyij Jacenyuk.

Maga Valerij Luncsenko az ungvári tüntetések vezetőivel és civil aktivistákkal kedden Ungváron tartott egyeztetésen kijelentette: "ha nem sikerül megteremtenünk az együttműködést és a kölcsönös bizalmat, akkor minden eddigi munkánk kárba vész." Elmondta, nem égett a vágytól, hogy Kárpátalja kormányzója legyen, ám miután pártjának parlamenti frakciója bizalmat szavazott neki, lemondott mandátumáról, és visszatért Kárpátaljára - írta szerdán a karpatnews.in.ua kárpátaljai hírportál.

Az új kormányzó azt is közölte, tudatában van annak, mekkora felelősséget vett magára, ráadásul számára új az egyébként is embert próbáló feladat, ezért tárgyalópartnerei segítségét és támogatását kérte. "Amikor képviselőtársaimmal, a Berkut támadása idején, kis híján benn égtem a szakszervezetek kijevi székházában, megfogadtam magamban: nem árulom el ezt a népet, és nem leszek önmagam árulója" - emlékeztetett Valerij Luncsenko.

HOZZÁSZÓLÁSOK