Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos arról tájékoztatott, hogy az Európai Bizottság az unió polgári védelmi mechanizmusán keresztül két repülőgépet mobilizál uniós polgárok Európába történő visszatelepítésére.

Az első repülőgép a tervek szerint szerda reggel indul Franciaországból, a második repülőgép a hét második felében. Az első repülőgéppel várhatóan közel 250 francia, és több mint 100 más uniós tagország állampolgárát szállítják vissza Európába. A régióban tartózkodó minden uniós polgár nemzetiségétől függetlenül kérheti hazatelepítését az uniós mechanizmuson keresztül.

Az EU vészhelyzeti reagálási koordinációs központja a nap 24 órájában működik, és állandó kapcsolatban áll a tagállamokkal, a vírus által sújtott kínai régióban található valamennyi uniós külképviselettel, valamint Kína brüsszeli nagykövetségével.

Az uniós bizottság tájékoztatása szerint az EU készen áll arra, hogy szükség esetén támogatást nyújtson a tagállamoknak, és határozott, összehangolt választ adjon a koronavírus esetleges terjedésére az Európai Unióban és azon kívül.

A SARS (súlyos akut légzőszervi szindróma) vírussal azonos családba tartozó koronavírus (nCoV-2019) influenzához hasonló tüneteket okoz, és súlyos légzőszervi panaszokkal járhat. A vírus okozta járvány valószínűleg egy vuhani piacon indult tavaly decemberben. A ragály halottainak száma Kínában hétfő estére meghaladta a 100-at, a biztosan a kórtól fertőzött tüdőgyulladásos betegek száma pedig a 4500-at.