Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A céginformációs szolgáltató elkészítette évi soros jelentését Közép-Kelet Európa 10 legjelentősebb vállalatáról (CEE TOP 500 Companies). A listán a régió kétségkívül legnagyobb gazdasága, Lengyelország négy vállalattal, köztük az első PKN Orlennel képviselteti magát. Magyarország egy igazi magyaros trükkel hozta el a második helyet.

A régiós lista 10. helyére a PGE lengyel energetikai csoport került, amely az ország energiaszükségletének több mint egyharmadát állítja elő. A cég 41 ezer dolgozót foglalkoztat, számos barnaszénbányája van és azt tervezi, hogy atomerőművet épít. A PGE részvényeinek több mint a fele az államkincstár tulajdonában van, a társaság 2015-ben 6,7 milliárd euró árbevételre tett szert, 712,3 milliós veszteség mellett.

Egy szlovák, egy cseh

A Volkswagen Szlovákia lett a 9. a Coface listáján. A német autógyártónak Szlovákiában három üzeme van, a pozsonyi csarnok területe 21 focipályányi. Itt készítik a Volkswagen Touareget és az Audi Q7-et. A cég 2015-ös árbevétele 17 százalékkal nőtt, amivel elérte a 7,22 milliárd eurót, a nettó nyereség 2,6 százalékkal emelkedett. A cég közel 11 ezer embert alkalmaz. Ez a legnagyobb szlovákiai vállalkozás.

A régió egyik "régi motorosa", az állami ellenőrzés alatt álló cseh CEZ a 8. lett. Ez a vállalat Közép-Kelet-Európa legnagyobb energetika cége. Tulajdonában van egyebek mellett a temelini atomerőmű. Szerepel a varsói tőzsdén, Lengyelországban több villamos erőmű tulajdonosa. Tavaly 7,78 milliárd euró árbevételt és 760 millió euró nyereséget ért el. Alkalmazottainak száma öt és fél ezer.

Egy magyar, még egy lengyel

Az Audi Hungaria Motorról nem tartották szükségesnek sokat írni a Gazeta.pl újságírói, mert a cég neve mindent elmond. A 12 ezer főt foglalkoztató VW-leány leánya 2015-ben 160 ezer autót gyártott, árbevétele 8,34 milliárd euró volt 442 milliós nettó nyereség mellett.

Kevésbé ismert Magyarországon a 6. helyen álló PGNiG, ám ha egy lengyelnek van otthon gáztűzhelye, akkor az szinte biztosan ennél a vállalatnál készült. Az állami cég gazszolgáltató is. Eddig orosz gázt vásárolt, ám a nemrégiben üzembe helyezett folyékonygáz-terminálnak köszönhetően hamarosan máshonnan is importálhat. A PGNiG 25 ezer embert alkalmaz, tavalyi árbevétele 8,55 milliárd euró volt, 501 milliós nyereség mellett.

Kiskereskedő és még egy autógyártó

A portugál tulajdonú Jeronimo Martins Polska, amely az 5. helyen áll, Lengyelország egyik legnépszerűbb kiskereskedelmi hálózata, a Biedronka tulajdonosa. A csoportnak három hiper- és szupermarket hálózata van Portugáliában és Dél-Amerikában vannak üzletei. A Biedronka 1995 óta működik.

A cég 55 ezer ember foglalkoztat - ezzel vezeti a foglalkoztatási listát a top tízen belül. Árbevétele tavaly elérte a 9,2 milliárd eurót. A cég nem közöl adatot a lengyelországi nyereségről.

A patinás cseh Skoda Auto a magyar trükk miatt éppen hogy csak lemaradt a dobogóról, pedig a régió legnagyobb autógyártójáról beszélhetünk. A cég negyedszázada van a Volkswagen tulajdonában. A Skoda évek óta vezeti az újautó-eladásokat Lengyelországban. Árbevétele 2015-ben 11,65 milliárd euró, nettó nyeresége 1,13 milliárd euró volt, üzemeiben közel 24 ezren dolgoznak.

Az első három

Nem meglepő a Mol bronzérme. A céget a budapesti és a varsói tőzsdén is jegyzik. Érdekeltségei vannak Horvátországban és Szlovákiában, de benne van orosz, kazah, iraki, pakisztáni és egyiptomi olajüzletekben is. Árbevetele 2015-ben elérte a 13,3 milliárd eurót, ez 13 százalékkal kisebb, mint egy évvel korábban - elsősorban az alacsonyabb olajár miatt.

A lista kakukktojása a GE Hungary, amely ugyan brutálisan növelte árbevételt, ám csak azért, mert egy kedvező magyarországi adózási lehetőség kihasználása érdekébe itt számolta el bevétele egy részét. Hogy, hogy nem a cég  az előző években nem volt a tízes listán. A GE Magyarországon turbinákat, lámpákat, izzókat állít elő és az egészségvédelmi ágazatban is tevékenykedik. Árbevétele 2015-ben elérte a 13,8 milliárd eurót. A cég 8700 személyt foglalkoztat.

Az első helyen a PKN Orlen olajvállalat áll, amely Lengyelországon kívül három cseh és egy litván olajfinomítóval is rendelkezik. A cég állam ellenőrzés alatt áll, bár részvényei forognak a varsói tőzsdén. Árbevétele tavaly 20,7 milliárd euró volt, ami 17 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A listavezető 20 ezer alkalmazottnak ad munkát.

Régiós toplista
HelyezésCégOrszágÁrbevétel
(Mrd euró)
1PKN OrlenLengyelország20,70
2.GE HungaryMagyarország13,80
3.MolMagyarország13,30
4.©koda AutoCsehország11,65
5.Jeronimo Martins PolskaLengyelország9,20
6.PGNiGLengyelország8,55
7.Audi HungariaMagyarország8,34
8.CEZCsehország7,78
9.Volkswagen SzlovákiaSzlovákia7,22
10.PGELengyelország6,70
Forrás: Gazeta.pl