Két tűz közé szorult az EU

Továbbra is az Egyesült Államok és Kína az Európai Unió két legfontosabb külkereskedelmi partnere, az export vonatkozásában az előbbi, az importban az utóbbi áll a rangsor élén - derült ki az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) hétfőn közzétett jelentéséből.
Szabó Zsuzsanna, 2018. március 26. hétfő, 15:09
Fotó: Shutterstock

Az Európai Unió teljes külkereskedelmi forgalmának 16,9 százalékát az Egyesült Államokkal bonyolította le 2017-ben. A kétoldalú árucsere értéke a 2011-es mélypont után jelentősen nőtt, tavaly azonban kissé visszaesett, de még így is mintegy 631 milliárd eurót tett ki.

Az Egyesült Államokat Kína követte 15,3 százalékkal, nagyjából 573 milliárd euróval. A távol-keleti ország részesedése 2000-ben még csak 5,5 százalékos volt az EU külkereskedelmi forgalmában.

A harmadik helyezett Svájc 261 milliárd eurós áruforgalmat bonyolított le az Európai Unióval, a negyedik helyre visszacsúszott Oroszország pedig 231 milliárdost. Ezen államokat Törökország és Japán követte 154, illetve 129 milliárd euróval.

A tagországok külkereskedelmük nagyobb részét (64 százalék) az EU-n belül bonyolították le, ennek összértéke nagyjából 6600 milliárd eurót tett ki - hangsúlyozta az Eurostat.
Az uniós államok EU-n kívüli áruexportjának 20 százaléka az Egyesült Államokba, 11 százaléka Kínába, 8 százaléka pedig Svájcba irányult. Az EU-s import 20 százaléka Kínából, 14 százaléka az Egyesült Államokból, 8 százaléka Oroszországból érkezett.

Az uniós társországokba irányuló áruexport a magyar kivitelen belül 81 százalékot tett ki, ez lényegesen magasabb a 64 százalékos EU-átlagnál, e tekintetben csak Szlovákia (86 százalék), illetve Csehország és Luxemburg (84 százalék) előzte meg Magyarországot. A legalacsonyabb arányt Cipruson (37 százalék) és Nagy-Britanniában (48 százalék) mérték.

Tizenhét országnak továbbra is Németország az elsőszámú exportpiaca: Csehország teljes kivitelének 33 százaléka ment Németországba, ez az arány Ausztria esetében 29, Magyarország esetében 28, Lengyelország esetében pedig 27 százalék.

Az EU-ból érkező import részesedése a teljes behozatalból Luxemburgban volt a legmagasabb, 83 százalékkal. Ezt követte Észtország 81 százalékkal, Szlovákia 80, Lettország 79 százalékkal, Csehország és Horvátország 78, Ausztria 77, valamint Magyarország, Portugália és Románia 76 százalékkal.

A tagállamok közül tizenhétnek Németország volt a legfőbb importpartnere. A teljes osztrák behozatal 42 százaléka érkezett Németországból, ez az arány Csehország esetében 30 százalék, Lengyelország esetében 28, Magyarország esetében pedig 26 százalék volt.

Képünk forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK