Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jacek Rostowski kétségeit fejezte ki szombaton az iránt, ahogy Európa kezeli a görög válságot. Szerinte ugyanis túl nagy hangsúlyt fektetnek a megszorításokra és kevéssé koncentrálnak a növekedésre. Emellett kritikái között néhány nemzet rövidlátását is megemlítette.

Rostowski, mint a soros EU-elnök pénzügyminisztere, vezeti majd fél éven át az uniós pénzügyminiszterek tanácskozásait. A szakember Varsóban a nemzetközi sajtónak tartott tájékoztatón Görögország stabilizálása során tett néhány hibás lépésre is felhívta a figyelmet a Reuters szerint azt az aggodalmát hangoztatva, hogy a görög gazdaság növekedésének támogatására nem történt elegdő lépés, ellenben túl nagy hangsúly helyeződik a költségcsökkentésre és az adóemelésre. Görögországnak konszolidációra és növekedésre van szüksége - hangsúlyozta.

Rostowski véleménye azokat az uniós döntéshozók között egyre erősödő aggodalamakat tükrozi, amelyek szerint a Görögországra szabott megszorítások - beleértve a 2015-ig megvalósítandó 28 milliárd eurós csomagot - túlságosan szigorúak és végzetes károkat okozhatnak az ország gyengélkedő gazdaságában - jegyzi meg a Reuters.

Nevek említése nélkül a lengyel pénzügyminiszter utalt arra is, hogy néhány ellenzéki párt "lélegzet elállító rövidlátásról" tett tanúbizonyságot a görög mentőcsomagról szóló döntés meghozatalakor, amikor olyan álláspontot vettek fel, amely az egész, 17 országot magába foglaló eurózóna stabilitását veszélybe sodorta.

"Ténylegesen a közös európai érdekek mentén kell elkezdeni gondolkodnunk, amelyet ennek hiánya komolyan veszélyeztet" - mondta. Egyre fokozódik az észak-déli elidegenedés, amelyet nem szabad hagyni erősödni, ezt politikai kontroll alatt kell tartani - hangsúlyozta Rostowski. Ez a közös érdekek védelméről szól, hogy ne hagyjuk a közös érdekeket a túlzott partikularizmus miatt elveszni - tette hozzá.

A lengyel pénzügyminiszter szerint az eurózóna hosszú távú stabilizálásához Európának az Európai Parlament előtt lévő szigorúbb adósság- és deficitellenőrző rendszert el kell fogadnia és felül kell vizsgálnia a bevezetni kívánt válságellenőrző intézkedéseket. Párhuzamot húzva az európai és a proaktívabb IMF-válságkezelési mechanizmus között Rostowski úgy vélte, hogy a proaktivitás jelenleginél hatékonyabb szintjének eléréséhez változtatni kell az európai mentőprogramok jellegén és így azok megközelítésén is.

Rostowski szerint ezeket közös problémaként kellene kezelni: "mindannyian nyerünk vele, ha megoldjuk, és nagyot vesztünk, ha nem" - fogalmazott a pénzügyminiszter. Mindenkinek érdeke, hogy a csapatban legyen és együtt dolgozva elérjük azt, amit csak egy csapat érhet el, szemben azzal az eshetőséggel, amikor mindenki más felé húz. Szerinte Európának is hasznára válhat ez a hozzáállás.