Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mateusz Morawiecki kormánya elkönyvelhet magának egy kétes rekordot: minden eddiginél nagyobb létszámmal dolgozik - derült ki a gazeta.pl cikkéből. Az őszi választások után csak március elejére állt végleg össze a kormány, miután az államfő két eddigi tárca nélküli minisztert kinevezett Európa-ügyi, illetve környezetvédelmi miniszterré.

A létszám ezzel - beleértve a miniszterelnököt, helyetteseit és kabinetfőnökét is - 24 miniszterei rangú vezetőből áll. Ha hozzávesszük az államtitkárokat is, akkor 112 tagú kormányzat irányítja Lengyelországot. Ez Morawiecki második kormánya, az elsőben, amelyet 2017-ben alakított, még csak 20 miniszter dolgozott, és a teljes létszám 101 volt.

Az elmúlt bő húsz évben elég rendesen meghízott a lengyel kormányzat. Wlodzimierz Cimoszewicz miniszterelnöksége idején, 1996-1997-ben még csak 14 miniszter dolgozott a 63 fős kormányban. A 2010-es évek elején Donald Tusk első kormányában már 18 minisztert és 85 államtitkárt irányított, majd a másodikban 18 minisztert és 80 államtitkárt. Beata Szydlo, aki a Jog és Igazságosság 2015-ös hatalomra kerülése után vette át a kormányzást, 23 miniszter és 93 államtitkár élén vezette az országot.