Roszen Plevneliev bolgár elnök felszólította a kormányt, adjon világos választ arra, hogy képzeli az uniós szabályok betartását - amire szerdán Plamen Oresarszki miniszterelnök ígéretet tett José Manuel Barroso bizottsági elnöknek, amikor a napilapoknak köszönhetően már nyilvánosságra került, hogy kik fogják építeni a Déli Áramlat gázvezeték bulgáriai szakaszát.

Ezzel arra utalt, hogy Kapital című napilapban megjelent: az építés fő kivitelezője az orosz Sztrojtranszgaz lesz, amelynek egyik legnagyobb részvényese egy olyan cég, amelynek tulajdonosa, Gennagyij Timcsenko az amerikai szankciós listán szerepel. A hírt South Stream Bulgaria vezérigazgatója, Vlagyimir Inkov megerősítette. A döntés egy órával azelőtt született, hogy Oresarszki Brüsszelben ígéretet tett Barrosónak az uniós szabályok betartására. Az Európai Bizottság legfőbb kifogása a bolgár-orosz megállapodás ellen éppen az, hogy az a két ország cégeinek adja a munkát, amivel megsérti az uniós versenyszabályokat.

A Bulgária területén végzendő építkezés összértéke 3,5 milliárd euró, a munka 20-30 százalékát adják bolgár alvállalkozóknak.