A képviselőházi többséghez 218 mandátum szükséges, amiből a republikánusok eddig 234 helyet szereztek meg, miközben 20 hely sorsa még mindig kérdéses magyar idő szerint szerda délelőtt. Az viszont már egyértelmű, hogy a képviselőház, és ezzel a kongresszus elnöke John Boehner lett, az eddigi vezető Nancy Pelosit váltja.

A szenátusban azonban csupán 6-7 államban tudtak fordítani, így a demokraták a százfős szenátusban az eddigi 59 hely után 51-52 szenátorral tartják előnyüket; meglepetésre győzött a nevadai Harry Reid is, a szenátus korábbi elnöke. Elbukott azonban Kaliforniában a marihuána legalizálásáról szóló népszavazás.

Az amerikai gazdaság szempontjából a választás legfontosabb követkeménye, hogy a kongresszus mostantól aligha fogja fokozni a kormányzati költekezést, amivel a Federal Reserve magára marad az amerikai gazdaság élénkítésének feladatával: a szerdai ülésén a várakozások szerint a monetáris lazítás beindítása mellett dönt az amerikai jegybank.

A republikánus többségű képviselőház azonban az elnöki vétó miatt nem valósíthat meg olyan kezdeményezéseket, amik Obamának nem tetszenek, tehát gyakorlatilag patthelyzet állhat elő a következő két évben.

Elemzők szerint míg Bill Clinton és a demokraták 1994-es időközi veresége jót tett az üzleti hangulatnak, most ez nem valószínű, hiszen a kormányzati költekezés fontos forrása lehetne a fellendülésnek, és a befektetők félnek: egy újabb válság esetén a republikánusok kevésbé lennének hajlandóak kimenteni a pénzügyi rendszert.

Főleg két témában várható forró vita a törvényalkotási patthelyzet ellenére: a republikánusok mindenképpen visszavonnák a júliusban tövénybe iktatott pénzügyi reformtervet, amire kevés esély van, ám számos más módon is aláaknázhatják a reformot: például az újonnan létrehozandó pénzügyi fogyasztóvédelmi hivatal finanszírozásának megvonásával.

A demokraták korábban számos kezdeményezésekkel álltak elő az ingatlan- és jelzálogpiac megmentésére, ádáz vitákon kívül azonban ezúttal már nem várható előrelépés a kérdésben, hiszen a republikánusok várhatóan minden nem-katonai jellegű kiadásnöveléstől mereven elzárkóznak.