Kétezer üzbég rab kiszabadítása: nagyban más

Kétezer rabot szabadítottak ki azok a lázadók, akik egyes hírek szerint péntekre virradóra ellenőrzésük alá vonták a kelet-üzbegisztáni Andizsán irányítását. Más információk szerint a felkelők nem vették át a város irányítását, de túszul ejtettek 10 rendőrt - írta az Origo az MTI alapján.
NAPI Online, 2005. május 13. péntek, 08:41
Fotó:


Felkelők vonták ellenőrzésük alá péntekre virradóra Andizsán kelet-üzbegisztáni város közigazgatását. Egy helyi emberjogi aktivista szerint egy szigorúan őrzött fegyintézetből mintegy 2 ezer rabot szabadítottak ki. Lángba borult egy színház és egy moziépület.

Egy helyhatósági illetékes viszont telefonon úgy nyilatkozott, hogy a város és a tartományi közigzagatási épületek továbbra is a kormányszervek ellenőrzése alatt állnak.

A tüntetéseket az a per váltotta ki, amelyben 23 iszlám üzletembert vádolnak alkotmányellenes tevékenységgel, bűnszövetkezéssel és szélsőséges szervezet létrehozásával. Emberi jogi aktivisták szerint viszont az ügy mögött a kormány iszlám körök ellen folytatott széles körű megtorló hadjárata áll.

Az andizsáni lázadók pénteken délelőtt túszul ejtettek tíz rendőrt.

HOZZÁSZÓLÁSOK