A Moszkva elleni újabb büntetőintézkedések miatt kéthavi csúcsra ugrott az orosz CDS-árazás csütörtök délelőtt. Röviddel 10 óra után Oroszország hitelkockázati biztosítása (CDS) 209 bázisponton állt, 26 bázisponttal magasabb a szerda estinél. Százalékban számítva ez a növekedés a legnagyobb március eleje óta.

Az amerikai elnök azt mondta, hogy a meghozott döntések jelentősek, ugyanakkor úgy tervezték őket, hogy hatásuk Oroszországra a lehető legnagyobb legyen, azonban az amerikai cégek és más országok minél kevésbé érezzék meg őket.

A Reuters által idézett egyik elemző szerint sokkal rosszabbak is lehettek volna a szankciók. A szankciók értelmében amerikai cégek nem adhatnak új, 90 napnál hosszabb lejáratú kölcsönt vagy nem folyósíthatnak új tőkét energiaipari vállalatoknak és bankoknak. A szankciókkal sújtott cégek listájára került a Rosznyefty olajipari óriáscég, a Novatek, a második legnagyobb orosz gáztermelő, továbbá két bank és nyolc védelmi cég is. A Rosznyefty adja a világ olajtermelésének 4 százalékát, és Oroszország GDP-jéhez több mint 8 százalékkal járul hozzá.

Az amerikai szankciók az orosz cégek vagyonának a befagyasztására nem terjed ki - hangsúlyozta később az amerikai pénzügyminisztérium. Az életbe léptett intézkedések abban térnek el lényegesen a korábbiaktól, hogy míg azok gyakorlatilag elvágták az üzleti kapcsolat lehetőségét az amerikai vállalatokkal, addig a most hozott döntés elsősorban arra irányul, hogy megnehezítse és megdrágítsa a szankciókkal sújtott orosz cégek finanszírozását.

Az újabb amerikai szankciók miatt komoly mínuszban indítottak a moszkvai értéktőzsdék, amelyeknek a vesztesége némileg tovább nőtt a kereskedés kezdete óta eltelt két és fél órában.

A dollárban jegyzett részvények kereskedését tükröző RTS-index 3,08 százalék, a likvidebb rubelkereskedésű MICEX-tőzsdemutató 2,28 százalék mínuszban indított. Tíz óra után az RTS vesztesége 3,82 százalékra, a MICEX vesztesége 2,52 százalékra nőtt.