Belarusz két héttel azután, hogy újabb 440 millió dolláros hitelrészletet kapott a Moszkva vezérelte Eurázsiai Fejlesztési Banktól, most további két milliárdot kért Oroszországtól - mondta el Alekszandr Lukasenko elnök. Közölte, hogy "olcsó hitelt" szeretnének az oroszoktól, akiknek ha "vértestvérek", segíteniük kell - idézte az államfőt a RIA Novosztyi hírügynökség.

Beszámolt egy egyetemi hallgatókkal tartott találkozón arról, hogy kemény tárgyalásokat folytatott Moszkvában a kormánnyal és az államfővel egy héttel ezelőtt, hogy megértesse velük: Belarusznak szüksége van pár milliárd dollárra vállalatainak korszerűsítéséhez. Az oroszok nem utasították el kérését, sőt úgy nyilatkoztak, hogy készek segíteni, csak azt kérték, adják át nekik a kölcsönből modernizálandó üzemek listáját. Lukasenko azt is elmondta, hogy a hitelből felújított vállalatokban részesedést kaphatnak az oroszok, de Moszkva kész olyan cégek esetében is kölcsönözni, amelyek nem érdeklik őket.

A belarusz elnök még novemberben úgy nyilatkozott, hogy nincs szükségük új hitelekre a Nemzetközi Valutaalaptól, gond nélkül tudják finanszírozni a jövőre esedékes 2,5 milliárd dolláros küladósság-törlesztést. Ebben azért segít, hogy egyes tételekre sikerült fizetési haladékot szerezniük, és két héttel ezelőtt kapták meg az orosz vezetésű eurázsiai válságelhárító alap 3 milliárd dolláros kölcsönének következő, 440 millió dolláros részletét.

Lukasenko a hiteltárgyalások mellett még egy fontos győzelemről számolt be a BelTA hírügynökség beszámolója szerint. Elmondta, hogy bár jövőre az oroszok csak 18,5 millió tonna olajat akartak szállítani, ő kiharcolt 23 millió tonnát. Néhány órával azután, hogy ezt bejelentette, az orosz energiaügyi minisztérium közölte - ez nem igaz, a hír alaptalan, s ahogy az eredeti megállapodás szól, 18,5 millió tonna olajat kap Belarusz 2013-ban Oroszországtól. Újabb néhány óra elteltével azonban a cáfolat eltűnt a minisztérium honlapjáról, aminek okáról az érdeklődőknek nem sikerült választ kapniuk.