Kétmilliárd euró uniós forráshoz jutottak a görögök

Az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsa, az Eurogroup 2 milliárd euró hitelt szabadított fel a görög költségvetés számára az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) forrásaiból, valamint további 10 milliárdot tett elérhetővé görög bankok feltőkésítésére.
MTI, 2015. november 23. hétfő, 20:27
Fotó: MTI/EPA

A döntés előzménye, hogy Athén a múlt héten megállapodásra jutott hitelezőivel egyes pénzügyi reformokról, elhárítva az egyik fő akadályt annak útjából, hogy felvehesse a számára idén jóváhagyott újabb pénzügyi mentőcsomag részösszegeit.

Az Európai Unió, az Európai Központi Bank (ECB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) idén nyáron hagyta jóvá a 2010 óta már harmadik, ezúttal 86 milliárd eurós mentőcsomagot a csőd fenyegette Görögország számára. Az első, 13 milliárd eurós részletet már augusztusban megítélték.

Az összesen 86 milliárdos mentőcsomagból eredetileg 25 milliárd szolgálta volna a görög bankok feltőkésítését, a dpa hírügynökség által idézett szakértők szerint azonban ennyire valószínűleg már nem lesz szükség, a mostani 10 milliárd euró bőven elegendő lesz a célra.

Klaus Regling, az ESM igazgatója a görög pénzintézetek csökkenő finanszírozási igénye alapján arra számít, hogy Görögországnak a 86 milliárd eurós mentőcsomagot sem kell majd teljes egészében igénybe vennie. Közelebbi becslést azonban a szerinte szükséges összegről nem adott.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2015.11.23 21:00

Kétmilliárd euró uniós forráshoz jutottak a görögök
-Cserébe küldik a migránsokat!Jó üzlet,mit ne mondjak.....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2015.11.23 20:38

Vagyis az európai adófizetök ujabb nehezen megkeresett 12 milliárd euro-ját sikerült ismét kiönteni a lefolyóba. Szívböl gratulálunk. Innentöl kezdve az a nagy hülye, aki adózik. Csoda, hogy burjánzik az offshore?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html