A döntés előzménye, hogy Athén a múlt héten megállapodásra jutott hitelezőivel egyes pénzügyi reformokról, elhárítva az egyik fő akadályt annak útjából, hogy felvehesse a számára idén jóváhagyott újabb pénzügyi mentőcsomag részösszegeit.

Az Európai Unió, az Európai Központi Bank (ECB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) idén nyáron hagyta jóvá a 2010 óta már harmadik, ezúttal 86 milliárd eurós mentőcsomagot a csőd fenyegette Görögország számára. Az első, 13 milliárd eurós részletet már augusztusban megítélték.

Az összesen 86 milliárdos mentőcsomagból eredetileg 25 milliárd szolgálta volna a görög bankok feltőkésítését, a dpa hírügynökség által idézett szakértők szerint azonban ennyire valószínűleg már nem lesz szükség, a mostani 10 milliárd euró bőven elegendő lesz a célra.

Klaus Regling, az ESM igazgatója a görög pénzintézetek csökkenő finanszírozási igénye alapján arra számít, hogy Görögországnak a 86 milliárd eurós mentőcsomagot sem kell majd teljes egészében igénybe vennie. Közelebbi becslést azonban a szerinte szükséges összegről nem adott.