A jogilag Kínához tartozó, de különleges igazgatású területként bizonyos fokú autonómiát élvező Hongkong kormányzója, Carrie Lam szombaton felfüggesztette a felháborodást kiváltó törvényt, amely szerint a körözött személyeket Kínának és Tajvannak is ki lehetne adni. Ezzel azonban nem érték be a tüntetők, akik attól félnek, hogy Peking befolyása egyre növekszik a térségben, és a kormányzót a kínai kormány bábjának tartják - írja az euronews.com.

"Először is a kiadatási törvény teljes visszavonását követeljük. Másodszor azt, hogy felelősségre lehessen vonni a tüntetők közé lövő rendőröket. Harmadszor, engedjék szabadon a letartóztatott tüntetőket. Négy, vonják vissza, hogy a demonstráció lázadás lenne. És öt, mondjon le Carrie Lam."

A tüntetéshullám a legnagyobb kihívás a Kínai Kommunista Pártnak Hongkongban azóta, hogy a városállamot visszakapták az Egyesült Királyságtól 22 évvel ezelőtt. A China Daily pártlap külföldi kormányok beavatkozásával magyarázta az eseményeket, és azt írta, Carrie Lam kormányzó támogatottsága töretlen a kínai vezetésben.