BUX
39138

Kétségbeejtő: oroszok pénzelnek terroristákat

Jókora összegeket utaltak át oroszok olyan terrorista csoportoknak, amelyek a "hitetlenek" elleni harcukhoz kértek támogatást az interneten - derült ki az állami pénzügyi ellenőrző hatóság vizsgálatából.

Napi.hu, 2016. március 17. csütörtök, 17:03

Orosz állampolgárok jelentős összegekkel támogatnak a "hitetlenek" elleni harcukhoz pénzt kérő terrorcsoportokat - jelentette Jurij Csihancsin, a Roszfinmonitoring állam pénzügyi ellenőrző szervezet elnöke Vlagyimir Putyin államfőnek. Az internetes pénzgyűjtés nyomán évről évre rubel tízmilliók kötnek ki a terroristák számláján.

A dollár százezrekben mérhető összeg súlyát mutatja, hogy a 130 ember halálát okozó tavaly őszi párizsi terrortámadás becslések szerint két-háromezer euróba kerülhetett az akciót kitervelő és végrehajtó bűnözőknek - derült ki a Moscow Times cikkéből. Csihancsin nem részletezte, milyen forrásból vette az utóbbi kalkulációt.

Tudják, kinek utalnak

Óriási aggodalomra ad okot, hogy még azok a kérések is meghallgatásra találnak, amelyek világossá teszik, hogy a "hitetlenek" elleni harcra kérnek pénzt. Oroszországban élő emberek képesek válaszolni a közösségi oldalakon megjelenő ilyen felhívásokra - tájékoztatta Putyint a pénzügyi ellenőrző szervezet feje.

Csihancsin szerint a pénzügyi támogatók néhány tucatnyian lehetnek. Arra egyelőre nem találtak választ, hogy mi motiválja őket, de igyekeznek ezt is kideríteni.

Vadásznak rájuk

A pénzügyi ellenőrző intézet és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSB) igyekszik felkutatni az Oroszországban működő terroristasejteket. Keresik azokat a személyeket is, akik Szíriában az Iszlám Állam terrorszervezet oldalán harcolnak, illetve azokat, akik erre biztatnak másokat vagy jövedelemre tesznek szert terrorizmusból.

Az orosz kormány szervezetei önállóan idén 42 terroristasejtet derítettek fel az országban, más országok biztonsági szolgálataival együttműködve további 30-at találtak - derült ki Csihancsin beszámolójából. Tavaly 1500 fővel bővítették terrorista gyanús személyek listáját és 3500 bankszámlát fagyasztottak be.